Ieri după-masă și-a ținut ședința ordinară Consiliul Local din Târgu Secuiesc. Înaintea dezbaterilor hotărârilor de program au primit cuvântul reprezentanții prezenți a HVIM, care au vorbit despre limitarea dreptului de utilizare a limbii maghiare și au insistat ca să denumească o piață în orașul breslelor de la Wass Albert.

 

Beke István, președintele locală a HVIM, și-a exprimat neînțelegerea că cererea lor a fost respinsă de la Prefectură, deoarece au formulat-o în limba maghiară, deși proporția maghiarimii este cu mult peste douăzeci la sută în județ. Cererea lor a vorbit despre denumirea de la Wass Albert, pe care au sprijinit-o 1500 de cetățeni cu semnăturile lor.

 

În legătură cu denumirea consilierul Nagy-Babos Tamás a afirmat, nu este de acord cu redenumirea parcului Millenium, însă ar vedea cu plăcere o stradă Wass Albert la Târgu Secuiesc. Totodată, a avut obiecții asupra tonului folosit de Beke István, după părerea lui consiliul nu a meritat acest lucru, căci s-au raportat pozitiv la problema ridicată de către HVIM. A fost rostit și că consiliul nu are dreptul de a interveni în modul în care corespondează oficiile cu cetățenii.

 

Consilierul Ilyés Botond a citit o parte a scrisorii amenințătoare a Prefecturii, care conține că interzic să denumească orice de la scriitor, în caz contrar pot primi amendă, dar pot să înfrunte și pușcăria. La asta Beke István a amintit că pot combate cu dovadă că scriitorul nu este criminal de război așa că amenințarea nu are temei.

 

Dezbaterea s-a încheiat cu promisiunea consiliului de a sprijini și pe mai departe inițiativa, ca de la scriitor să denumească o stradă.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


Invalid Displayed Gallery


9 octombrie 2015