În anul viitor cei din Târgu Secuiesc vor plăti impozite și taxe la aceeași nivel pentru terenurile imobile și pentru autovehicule, ca în anul acesta − a decis la ultima sa ședință a corpului consilierilor. În caz că noul Guvern nu efectuează modificări pe regulamentul actual, ceea ce nu este exclus, căci partidul guvernamental a promis multe pe parcursul campaniei electorale, însă pentru acelea banii trebuie procurați de undeva − a remarcat primarul Bokor Tibor.

 

Impozitele rămân la nivelul din anul acesta, ceea ce înseamnă că impozitul unui bloc de 50 metri pătrați este de circa 107 lei (în funcție de zonă pot fi deosebiri). Pe autovehicule impozitul rămâne opt lei după fiecare două sute centimetri cubi (până la 1600 centimetri cubi), deci de exemplu impozitul anual al unui autoturism cu capacitate cilindrica de 1300 de centimetri cubi este de 56 de lei. În cazul autovehiculelor cu o capacitate cilindrică de peste 3000 de centimetri cubi, după fiecare două sute de centimetri cubi va trebui achitat în casieria orașului o sumă de 290 de lei.

 

Cei care vor să încheie o căsătorie civilă la sfârșitul săptămânii sau în zilele de sărbătoare, aceia trebuie să achite anticipat 55 de lei. Taxa de întreținere a spațiului verde rămâne 5 lei pe persoană. Au parte de o reducere de impozit de zece la sută acele persoane particulare care până la 31 martie își plătesc impozitul pe întregul an, la persoanele juridice reducerea de impozit este de 5 la sută. Contribuția poate fi achitată în două părți, până la 31 martie pe primul semestru, iar până la 30 septembrie pe al doilea semestru. După cele două termene va fi calculată o dobândă de întârziere de 0,1 la sută pe zi.

 

A fost introdus un impozit nou, după primar pentru că unii oameni iresponsabili ies pe drumurile de câmp și pe vreme de ploaie și în noroi. De aceea, la anul, cei care cultivă terenurile agricole vor plăti 10 lei pe hectar pentru întreținerea drumurilor de câmp.

 

La întrebarea consilierului partidului popular Gál Elemér, că nu e prea mare suma de 500 la sută a „impozitului de neglijență” după clădirile aflate într-o stare de ruină și după intravilanele necultivate, Bokor Tibor a răspuns: această sumă maximală, care poate fi aplicată, dar nu este obligatorie cu privire la primării, suma poate fi și „doar” 100 la sută, nu e obligatoriu de mers până la 500 la sută. Despre asta vor decide la o ședință următoare.

 

Corifeii orașului au aprobat hotărârea despre impozitele și taxele locale de anul viitor cu un vot majoritar.


21 decembrie 2016