La ședința de consiliu din săptămâna trecută au plasat din averea publică a orașului în proprietatea privată a orașului Târgu Secuiesc fosta clădire a Cazărmii Secuiești din strada Independenței. Școala de subofițeri în stil clasic predată în 1822 este cea mai importantă clădire laică a orașului, care necesită o renovare urgentă și conservare.

 

Primarul Bokor Tibor a relatat: pentru reînnoirea totală a clădirii-monument au introdus proiect pentru bază europene la Alba Iulia, dar cu două săptămâni înainte au primit răspunsul negativ al Regiunii de Dezvoltare Centrală. Edilul a mai comunicat că au respins, referindu-se la diferite cauze, toate cele douăzeci și șase de proiecte sosite din diferitele părți ale Ardealului.

 

În cazul orașului Târgu Secuiesc s-au legat de registrul de cadastru provizoriu, deoarece, pe baza deciziei din anul trecut a Primăriei, imobilul a trecut deja din averea publică a orașului în proprietatea privată a acestuia, însă acest lucru trebuie consfințit cu o hotărâre de guvern, ceea ce n-a avut loc. Până când clădirea nu este trecut definitiv în registrul de cadastru, până atunci nu vor putea să introducă cu succes un proiect – a subliniat primarul Bokor Tibor –, de aceea e necesar a o repune din averea publică în proprietate privată. După el dreptul de proprietate e o importanță, nu faptul că e avere publică sau privată. Pe lângă astfel de piedici, cu o asemenea atitudine nu e un miracol că nu pot fi cheltuiți banii europeni – s-a agitat.

 

După completare vor depune din nou dosarul, au încredere în finanțare, care ar face posibilă transformarea clădirii în centru cultural, unde ar muta în primul rând Muzeul Breslelor Incze László.

 

Sursă: Iochom István, Háromszék



4 noiembrie 2016