Administrația îi sponsorizează și în acest an pe călăreții din Târgu Secuiesc și din localitățile aparținătoare la Galopul Secuiesc, adică participarea la Turul „Gobe”. Pe lângă premiul de înscriere, de o mie de lei, vor sponsoriza și pregătirea participanților.

 

Bódi Albert (44 de ani), ca reprezentant al orașului Târgu Secuiesc, în acest an pornește și în două tururi, cu doi cai diferiți. Pentru Galopul Secuiesc, care se califică a fi o probă eliminatorie a Galopului Național, și-a cumpărat un nou cal de călărit. „Narko”, calul castrat de cinci ani, care provine de la crescători maghiari, este amestecul franțuzescului mergător în trap și a englezescului de rasă pură, este înalt, lung și cu picioare musculoase. Va fi grea așezarea la start, deoarece calul este încă tânăr, abia a fost dresat. Gazda lui a spus că este vorba despre un animal cu aptitudini, care peste câțiva ani va avea loc în prim-planul Galopului Secuiesc.

 

Cu Camaradul la Turul „Gobé”

 

La Turul „Gobe” pornește cu vechiul său bun „camarad”, cu  Imán, cu arabescul de rasă pură, care îl slujește de ani de zile. În anul trecut Bódi Albert a fost al doilea la Galopul Secuiesc, astfel a participat și la Galopul Național, acolo însă a fost eliminat, în primul tur, din cauza unei neînțelegeri. A sărit primul, deoarece i s-a dat drumul calului, după câteva secunde însă a auzit clopoțelul: a crezut că a fost calificat a fi un start neregulat și a reținut calul, în timp ce ceilalți l-au depășit. De pe locul șase la sfârșitul turului a reușit să ajungă mai în față, dar n-a fost îndeajuns ca să ajungă în turul următor.

 

Acest cal, de astfel, n-a fost Imán: l-a primit ca împrumut, însă numai în două ocazii a reușit să se antreneze cu el. Spune că, în câteva zile „a observat pe furiș” foarte multe de la Gajdó Zsolt din Nyíregyháza, care în 2010 a fost câștigătorul Galopului Național. „Încă trebuie să învățăm foarte mult, în raport cu călăreții maghiari, aproape că nici nu putem călări” – constată.

 

În ceea ce privește participanții, Bódi consideră că sunt la un nivel din ce în ce mai ridicat, foarte muți și-au cumpărat cal în acest scop, în prezent știe despre 4-5 armăsari, care au loc în primul plan al Galopului Secuiesc, și care pot fi considerați adversari serioși. Deocamdată se antrenează în hotarul comunei Turia, pe câmp, pista de lângă Moacșa Vârful pivniței (Pincetető) n-au terminat-o. Spune că ar fi fost bine ca cel puțin cu două săptămâni înaintea turului să înceapă antrenamentele și la fața locului.

 

Pe călărețul din Târgu Secuiesc îl motivează și de această dată gloria, ar dori să sporească valoarea cailor săi, care în urma câștigării fiecărui tur crește. Face totul pentru a câștiga, în acest an a slăbit 20 de kilograme, pentru a se putea așeza la start cu o greutate mică.

 

Villám e iute asemenea fulgerului?

 

Un alt călăreț sponsorizat de administrația din Târgu Secuiesc este Ugron Attila, care se așează la start în culorile comunei Lunga la Galopul Secuiesc. Tânărul de 33 de ani călărește din copilărie, a participat la fiecare Galop Secuiesc, în anul trecut a fost eliminat în semifinală, deoarece calul său s-a împiedicat. În primul tur însă a terminat pe primul loc.

 

Attila consideră că succesul depinde de mulți factori, și, într-o anumită secundă, fiecare are aceeași importanță. Participă cu drag și în acest an, pentru că e de părere că, din an în an, Galopul Secuiesc e de un nivel mai ridicat, însă pista este încă periculoasă, ar fi ce să îmbunătățească pe ea. Persistă lângă calul său, pornește cu același animal, ca în anul trecut. Villám care are zece ani, reprezintă linia de sânge Incitato din Lipicai.

 

Consideră o vocație ca să crească rezerve de cai, în acest scop îndrăgește cu copiii caii de călărit și călăritul în taberele de copii cu cai. Ține șase armăsari, în anul trecut a organizat în poiana din Lemnia tabere cu cai pentru elevii de 6-15 ani.

 

Și cei din satele mici vor fi reprezentați

 

Reprezentantul Ruseni-ului  în acest an se măsoară doar în Turul „Gobe”, el este Szekrény Szabolcs, de 22 de ani, care călărește din copilărie, în anul trecut a participat deja la un concurs de cursă de fond. Și în acest an calul va fi asigurat de Vug Park, Pali este un hibrid de șase ani, Szabolcs se antrenează cu el de o lună și jumătate.

 

Máthé László (31 de ani) reprezintă Tinoasa în Turul „Gobe”, anul trecut a participat în culorile Ruseni-ului la Galopul Secuiesc. În anul acesta pornește cu un cal shagya – arab de patru ani, al cărui proprietar este Terebesi Illés.

 

Sába de aceea nu poate participa la Galopul Secuiesc, pentru că nuy a îndeplinit vârsta de cinci ani, după regulament însă pot porni la start doar caii care au mai mult de cinci ani. Pe Sába îl cunoaște de peste un an, se antrenează mai intensiv de circa o lună și jumătate. . László speră că va reuși să câștige turul, pentru că vede în cal un mare potențial.

 

Noutăți la Galopul Secuiesc

 

Galopul Secuiesc din acest an va fi organizat între 19-20 iulie, la locul obișnuit, la Vârful-pivnită uriașă. Organizatorii au prelungit termenul de înscriere până la 10 iulie. Noutate, că în anul acesta pentru prima dată pot fi instalate și corturi la fața locului. Locul potrivit pentru corturi va fi îngrădit cu cordoane, folosirea acestuia este gratuit pentru toate cele trei zile ale manifestării. Altă noutate este că, începând din anul acesta, călăreții secui pot demonstra în două tururi. Va fi Galop Secuiesc, în sens clasic, la care se poate porni, luând în considerare regulamentul exigent al Galopului Secuiesc, deci nu poate fi condus un cal, a cărui origine nu este demonstrat. La Turul „Gobe” înscrierea poate fi efectuată și cu un cal de călărit a cărui origine nu este cunoscută, câștigul este însă mult mai puțin cu faptul că, câștigătorul nu are dreptul să pornească la Galopul Național. Și cei care pornesc la Turul „Gobe” trebuie să corespundă unor cerințe medicale exigente și aceleași condiții sunt asigurate și pentru ei, cât și pentru călăreții care s-au înscris la Turul-Galop. Și concursul de conducere-de atelaj apare ca un număr de program independent în programul celei de a patra ediții a Galopului Secuiesc.

 

Sursă: Székely Hírmondó


 

Invalid Displayed Gallery


10 iulie 2014