Un tânăr din Scaunul Kézdi a ajuns în prim-planul lumii, după ce lucrarea sa a ajuns în primii 35 la concursul Electrolux Design Lab, la care s-au înscris 1700 de designeri din 74 de țări. Este vorba despre Kovács Apor din Cernat, cu care am discutat despre planificare și despre succes.

 

– Tema concursului publicat de către Electrolux a fost Întemeierea locuințelor sănătoase. Cât de mult vă preocupă pe dumneavoastră locuința, de ce are nevoie omul pentru a se simți bine acolo?

 

– Locuința sănătoasă și faptul că este familiar ceva, așa cred că nu există interdependență între ele. Pentru mine este familiar ceva, dacă mă leagă acolo numeroase amintiri și revelații. O casă atunci poate fi familiară, dacă formăm mediul după propriul nostru gust, amintirile primite acolo și modificările efectuate fac familiar acel loc. În concursul publicat sarcina noastră a fost să creăm viitor locuințelor sănătoase. Am reușit să ne înscriem în trei categorii: delicii culinare, tratarea textilelor, respectiv purificarea aerului. Eu m-am înscris în categoria tratarea textilelor, cu mașina mea de uz casnic PETE, ceea ce pe locuințele sănătoase de viitor focusează în așa fel, încât ocrotește mediul prin refolosirea flacoanelor PET, în timp ce datorită acesteia ne putem îmbrăca după modă. Așa cred că trebuie să micșorăm în primul rând pentru ca apele noastre să rămână curate și aerul să fie curat în jurul nostru.

 

– Vă rog, explicați-mi că în lucrarea dumneavoastră PETE despre ce este vorba și ce fel de experiențe preliminare, situații de viață v-au condus la crearea acesteia?

 

– În anul trecut am făcut o vizită împreună cu prietenii mei în Delta Dunării și acolo am fost martorul ocular al faptului că Dunărea a adunat multe flacoane PET de-a lungul drumului său și pe care le transportă în Deltă. Atunci am reflectat asupra faptului în ce mod s-ar putea refolosi flacoanele PET în așa fel, încât să nu le transportăm în China sau să le selectăm de la grămada de gunoi, să nu angajăm adunători de deșeuri selective, ci pur și simplu noi să efectuăm acasă întregul proces. Atunci mi-am adus aminte că în zilele noastre sunt folosite tot mai des imprimantele 3D, astfel dacă am topi flacoanele PET, am putea obține fire artificiale, cu care am putea imprima și haine. Gândind până la capăt această idee, mi-am dat seama că am câștiga cu toții. Cu toții ne-am putea îmbrăca modern, am economisi energia necesară prelucrării flacoanelor PET și folosirea materiilor prime, am ocroti mediul nostru și n-ar fi atâta gunoi. După asta am imaginat mașina de gospodărie. Imediat ce mi-am închis ochii, primul meu gând a fost automata de răcorire: Introducem în ea PETUL și aceasta face din el haină. Mi-am dat seama că în zilele noastre totul este din ce în ce mai mic, așa și mașina mea casnică trebuie să fie așa de mare, încât, dacă introducem în ea flacoanele, bucata de haină să poată ieși. În urma acestor idei s-a născut în scurt timp și proiectul mașinii casnice care poate fi instalat pe perete.

 

– Cum funcționează?

 

– Folosirea ei este deosebit de simplă. Flaconul gol îl introducem în aparatul care îl topește, în timp ce trage din el fir artificial, mai apoi cu ajutorul acestuia, în funcție de tipul ales, după armură și mărime, pregătește bucata de haină respectivă. Indicațiile pentru aparat le putem da cu ajutorul unui ecran tactil. În timp ce mașina imprimă, putem urmări cu atenție și putem primi informații referitoare la câte flacoane PET avem nevoie pentru pregătirea respectivei bucăți de haine.

 

– Pe internet se poate vota pentru lucrările concursului Electrolux Design Lab . Unde putem vota pe dumneavoastră?

 

– Numărul voturilor contează în perioada 12 august și 15 octombrie, de aceea cel care m-ar susține să voteze lucrarea mea din concurs pe pagina electrolux­design­lab.com/2014/submission/pete/.

 

– Câtă șansă vedeți ca, indiferent de rezultatul final al concursului, din invenția dumneavoastră să pornească fabricarea în serie?

 

– Așa cred că PETE este o închipuire care poate funcționa. Și în prezent sunt imprimante 3D, care lucrează cu materie primă poliester, de aceea acest plan al imprimării 3D în fond este o imagine a viitorului gândit mai departe. Nu văd posibil să pornească în scurt timp o fabricare în serie. Aceasta e o concepție care se referă la 2050, astfel Electrolux, dacă ar dori să confecționeze, specialiștii trebuie să-i depindă la gândirea mea mai departe, la dezvoltarea și la realizare. Cu câțiva ani înainte și placa de gătit cu inducție a fost o concepție asemănătoare și acum poate fi cumpărată în magazine, practic a schimbat rolul reșoului de gaz. Dacă pornim din acest fapt, și PETE va putea fi cumpărabilă în câțiva ani.

 

– Mașina are deja prototip, a fost testată?

 

– Deoarece acesta este un concurs de idei, nu trebuie pregătit un prototip, și nici nu trebuie testat, doar gândit și descris în fața juriului, cum va arăta. Trebuie prezentat raportul dintre om și mașină și ce efect va avea asupra mediului nostru. Eu, ca proiector de formă, nu sunt capabil pentru realizarea unei astfel de mașini casnice. Deoarece echipa Electrolux așteaptă de la acest proiect doar idei și soluții, ei o vor gândi mai departe și o vor realiza, în caz că văd posibilitate în ea.

 

– Care domeniu al designului vă este mai apropiat, ce este acela din care planificați mai mult sau mai cu plăcere?

 

– Aceasta este o specialitate unde trebuie observate necesitățile din jurul nostru, acele lucruri care creează probleme în folosință. Trebuie găsit pentru asta o metodă mai ușoară, luând în considerare necesități de ergonomie și necesități umane, găsind soluții care ne ușurează zilele de lucru. Dacă trebuie să scot în evidență câteva lucruri care îmi sunt aproape, acestea ar fi proiectarea de mobilă și grafică de proiectare. Deoarece proiectarea formei se întâlnește în multe domenii cu arhitectura, cu fratele meu, arhitectul Kovács Hunor László, găsim o sarcină interesantă arhitectura interioară.

 

 În România (La Timișoara) ați absolvit facultatea, acum vă continuați studiile la  Budapesta, ca student al Facultății de artă Moholy-Nagy. Ați putea trage o paralele, ați putea compara nivelul învățământului din cele două țări?

 

– Facultatea de Vest din Timișoara a fost foarte bună pentru a însuși bazele designului. Acesteia îi pot mulțumi locul unde sunt acum, astfel totdeauna pot evoca anii petrecuți acolo ca o amintire bună. Orarul aici este alcătuit în așa fel, încât un curs ține o săptămână: luni sunt distribuite sarcinile legate de temă și până vineri e timp pentru a lucra la ea. Am ales Facultatea de Artă Moholy-Nagy pentru că sunt mulți profesori recunoscuți în profesia mea, la care privesc ca exemplu, mediul este foarte motivant și ambiționează la muncă, totdeauna simt în mine dorința de a demonstra. Învățământul e în limba mea maternă, astfel mă simt mai degajat și pot consulta mai ușor.

 

– În școala din Târgu Secuiesc cine și cum v-au inspirat, v-au netezit drumul?

 

– Talentul meu le mulțumesc în primul rând părinților mei, căci de la ei l-am moștenit și ei au fost cei care deja la vârsta mică mi-au dat în mână hârtie și creion, așa am putut evolua zi cu zi. Ei m-au înscris la secția desen la Liceul Teoretic Nagy Mózes, unde Vetró András mi-a fost diriginte, astfel și de-a lungul anilor din clasele 5-8 am putut participa la foarte multe activități creative. A fost o mare revelație pentru mine pregătirea pentru carnaval și confecționarea decorurilor. Soții Vetró m-au învățat bazele picturii, graficii, sculpturii și plasticii, ceea ce m-a însoțit de-a lungul anilor studenției. Le mulțumesc foarte mult lor. Tot aici l-aș remarca pe fiul lui Vetró András, pe Vetró Barnabás, cu care din clasa a VI-a am putut arunca o privire în lumea Photoshop și am putut lucra cu calculatorul. Așa simt că această perioadă a contribuit la unde mă aflu acum. Și arhitecta Kovács Éva din Sfântu Gheorghe a fost o persoană foarte importantă pe parcursul drumului meu spre meseria de designer, de la ea am putut însuși bazele desenului tehnic, a perspectivei, a compoziției și a zugrăvirii spațiului.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Orosz Anna


31 iulie 2014