Parcarea cu plată care va intra în vigoare la începutul lui decembrie vizează piața Gábor Áron, porțiunea de drum care se întinde până la biserica Boldog Özséb a străzii Petőfi Sándor, parcarea din fața Cazărmii, străzile Independenței și Ady Endre, piața Kossuth Lajos, piața Márton Áron, strada Szőcs József, precum și strada  Gheorghe Doja. Taxa de parcare trebuie plătită între orele 8.30 și 16.30, nu va fi blocare de roți, cine însă va uita să cumpere bilet, poate să-și răscumpere amenda cu plata unei bilet de parcare pe o zi întreagă.

 

La ședința ordinară din mai Consiliul orașului Târgu Secuiesc a decis ducerea parcării cu plată pentru câteva spații publice din Târgu Secuiesc. Această măsură e necesară deoarece în timpul zilei a devenit imposibilă parcarea în centrul orașului, precum și în părțile care duc în centru. Consilierii au elaborat o hotărâre mult mai permisivă față de cea anterioară, a cărui scop este restabilirea ordinii.

 

Noua hotărâre a Consiliului Local oferă patru tipuri de abonament: va fi abonament lunar și anual, loc de parcare care va putea fi rezervat de către persoanele juridice, abonament pentru locatari și abonament pentru cei cu deficiențe. Abonamentul lunar și anual  poate fi solicitat și de către persoane fizice și juridice, iar abonamentul pentru locatari poate fi solicitat doar de către cei care locuiesc în zona parcării cu plată. Cei cu deficiențe și însoțitorii de drept ai acestora pot folosi gratuit parcările, în primul rând în locurile marcate pentru aceștia. Abonamentul pentru locatari poate fi solicitat de la primărie, cu prezentarea cărții de identitate și a  certificatului de înmatriculare a vehiculului, doar în situația dacă nu are la dispoziție garaj sau altă posibilitate de parcare. Abonamentul pentru locatari poate fi solicitat de către cei care locuiesc în următoarele zone: piața Gábor Áron, piața Márton Áron, locuitorii Curților între numerele 7-23, 39-46 și 69. Abonamentele pot fi procurate din Biroul de Impozite și Taxe al Primăriei Târgu Secuiesc.

 

  Parcarea va fi cu plată în zilele de lucru între orele 8.30 și 16.30, sâmbătă și duminică, precum  și în zilele de sărbătoare, respectiv în zilele libere va fi gratuită. Biletul de parcare poate fi cumpărat de la automat, dar e posibilă plata și prin SMS, după modul indicat pe tablouri. În cazul plății prin SMS, e posibil scoaterea unui bilet de o oră și de o zi. Clientul primește un SMS de confirmare, care conține durata și costul SMS-ului. Vehiculele de transport de mărfuri pot parca liber în zilele de lucru între orele 8.30 și 11.00, fără taxă de parcare. Peste intervalul stabilit trebuie să scoate bilet de parcare. Pentru taximetriști e obligatoriu abonament pentru un an, valoarea acestuia este 120 lei pe an.

 

În cazul în care cineva nu scoate bilet sau staționează cu un bilet nevalabil, primește amendă. Posesorii de automobile au la dispoziție 48 de ore  pentru plata amenzii, valoarea ei este însă prețul biletului pe o zi. În caz că nu plătește taxa pe o zi, amenda crește la 150-300 de lei, dacă este cazul.

 

Tarife

 

Taxele de parcare sunt următoarele: o oră de parcare în piața Gábor Áron costă doi lei, în celelalte zone cu plată se cere un leu pentru o oră de parcare. Valoarea  taxei pe o zi este 10 lei. Celui care scoate bilet prin SMS, o oră costă 0,40 euro + TVA, taxa pe o zi 2,1 + TVA. Pentru persoanele fizice abonamentul pe o lună este 250 lei + TVA pentru persoanele juridice. Cine ar dori să solicite loc de parcare permanentă (doar persoanele juridice sunt îndreptățite) aceia pot s-o facă prin achitarea anual a 600 de lei + TVA. Valoarea abonamentului pentru locatari este 25 de lei/lună și 120 de lei/an.


22 noiembrie 2017