La 11 septembrie a făcut din nou o vizită în Secuime prim-ministrul Victor Ponta care, în prezența viceprim-miniștrilor Kelemen Hunor și Liviu Dragnea, a președintelui Consiliului Județean Harghita Borboly Csaba, respectiv a președintelui Consiliului Județean Covasna Tamás Sándor, precum și a parlamentarilor Antal István și Moldován József, a predat autobuze școlare la patru localități din județul Harghita și trei localități din județul Covasna-Catalina, Vâlcele și Bățanii Mari. În urma acesteia Ponta a predat contractele cu sumele de bani alocate din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL), la serbarea de predare a participat și viceprimarul din Târgu Secuiesc Derzsi Gyula.

 

În prezența viceprim-ministrului Kelemen Hunor au semnat primarii județelor Harghita și Covasna contractele cu sumele de bani alocate din Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) – circa șaptezeci de localități primesc subvenție pentru reabilitarea de școli, grădinițe, drumuri, rețeaua de apă și de canalizare, pentru începerea unor noi lucrări și terminarea celor aflate în curs. Județele Harghita și Covasna primesc, în mod egal, peste șase-șase milioane de lei. Târgu Secuiesc a primit 50.000 de lei, destinați pentru întocmirea planului de modernizare a străzilor Abatorului și 1 Mai, contractul a fost semnat de viceprimarul Derzsi Gyula, l-a preluat apoi de la premierul Victor Ponta. Pentru reabilitarea drumurilor au primit sponsorizare, pe lângă orașul Breslelor, Ozun, Sânzieni, Bățanii Mari, Barcani, Brețcu, Ghelința, Zagon și Ojdula.

 

Ponta: „Fiecare copil are nevoie de instituții școlare moderne”

 

Pe premier și pe adjuncții săi i-au primit în Școala cu clasele I-VIII Boga Alajos, unde i-a salutat primarul Bodó Dávid, în calitate de gazdă. Borboly Csaba, Președintele Consiliului Județean Harghita, a rostit cuvinte de mulțumire pentru autobuzele primite și a numit un lucru important semnarea contractelor PNDL, remarcând că a aflat cu bucurie despre faptul că au primit promisiuni pentru ajutoare ulterioare în cadrul programului. Președintele Județului Harghita a înmânat lui Victor Ponta acel material auxiliar care ajută studiul limbii române a liceenilor a căror limbă maternă nu este româna, punând accent pe comunicare și pe care a fost redactat de către profesori de limba română din județul Harghita cu îndrumarea Mariei Sturzu. „Cred că suntem conștienți cu toții că este deficientă cunoștința de limbă, ceea ce a primit în general o interpretare negativă, deși știm că în cele mai multe cazuri această problemă e cauzată de metodica neadecvată. Cartea care va apărea acum reprezintă un pas înainte pe această cale și va fi accesibilă și pentru școlile din alte județe” – a afirmat Borboly Csaba. Edilul a făcut cunoscut oaspeților și discuția referitoare la granița între județele Harghita și Bacău, la rezolvarea căreia le-a cerut ajutorul, căci și tabăra de tineret din Valea Uzului stă nefolosită din cauza lipsei de concordanță.

 

După Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, prezența de azi a premierului este un moment important în privința dezvoltării spațiului, a celor două județe, a Secuimii. „Cu o lună înainte domnul prim-ministru, la invitația președintelui UDMR Kelemen Hunor, a sosit la Vârful Nyerges, acest lucru atunci a fost un important moment politic. Este primul semn de normalitate. Atunci a făcut promisiunea că va veni mai des la noi. Iată și acum este aici, în compania viceprim-ministrului” – a spus în cuvântarea de salut.

 

Victor Ponta i-a salutat și în limba maghiară pe cei prezenți și, referindu-se la manualele de limba română a spus, e important ca copiii să învețe bine limba lor maternă, la fel și limba română, precum și engleza, căci nu suntem doar cetățenii României, ci și cetățenii Europei. „Despre problemele amintite am mai discutat și voi mai discuta cu ministrul învățământului, căci interesul fiecăruia dintre noi este un învățământ de calitate” – a afirmat premierul. Accentuat că programele de dezvoltare se adresează fiecărui cetățean din România și fiecare copil are nevoie de autobuz școlar, de instituții de învățământ moderne, indiferent de regiune. Premierul a fost de părere că, pe lângă asta, e nevoie și de gesturi simbolice, amintind ca exemplu transferul în proprietatea Muzeului Național Secuiesc din Sfântu Gheorghe al tunului Gábor Áron. După Ponta aceste gesturi sunt din ce în ce mai dese și conduc în direcția normalității.

 

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea i-a salutat de asemenea în limba maghiară pe cei prezenți. A relatat că o parte din autobuzele școlare destinate Județului Harghita au fost predate la București, la sediul guvernului, și după cele predate la Cozmeni vor sosi altele noi. Au modificat în așa fel legea ca de acum înainte și instituțiile de învățământ de la orașe să poată primi autobuze școlare. „Fiecare cetățean, indiferent de apartenența etnică, are dreptul la împrejurări de viață civilizate: la drum asfaltat, la apă potabilă, la sistem de canalizare, la școală modernă. La cei din Cozmeni asemenea celor din București” – a afirmat viceprim-ministrul. După cum a spus, o măsură importantă a guvernului actual este ca resursele să fie împărțite nu pe bază politică, ci luând în considerare punctele de vedere a unei dezvoltări sustenabile, ajutând în primul rând teritoriile aflate într-o situație dezavantajată.

 

După președintele coaliției, viceprim-ministrul Kelemen Hunor este o planificare pe termen lung, dacă o guvernare responsabilă privește sistemul de învățământ, siguranța copiilor de vârstă școlară. „UDMR de aceea este parte a acestui guvern ca să sprijine orice necesitate locală care slujește comunitatea. Predarea acestor autobuze școlare și semnarea contractelor de dezvoltare a localităților dovedesc că am decis bine” – a afirmat.


Invalid Displayed Gallery


12 septembrie 2014