Joi, în 18 mai și-a ținut ședința consiliul din Târgu Secuiesc, la care a trebuit să decidă despre zece proiecte de hotărâre. Cel mai important, proiectul care i-a vizat pe mulți, l-a constituit aprobarea regulamentului de funcționare a parcării cu plată înființate pe teritoriul public al Municipiului Târgu Secuiesc, ceea ce a primit undă verde.

 

Înainte de a decide despre soarta parcărilor, consilierii au aprobat bilanțul financiar al orașului referitor la primul trimestru, apoi au decis ca să înființeze o firmă pentru punerea în funcțiune a parcurilor industriale. Această ordine de zi a rezultat deja luări de cuvânt, mai mulți au insistat asupra faptului, unde a fost publicat postul celor trei persoane care vor lucra la societate și dacă a fost organizat concurs. Unul dintre avizați, consilierul Szöllősi Tamás a expus: a citit despre posibilitate în ziar și s-a prezentat pentru unul dintre posturi, după cunoștința sa  s-au prezentat 8-9 persoane în afară de el.

 

Legat de salarii s-a pronunțat Hegedűs Ferenc, președintele comisiei economice. A expus: firma care pornește cu un capital social de 50 mii de lei trebuie să gospodărească salariul celor trei persoane, în caz contrar, angajații vor desfășura muncă de caritate. Societatea pornește deocamdată cu trei persoane, va avea un administrator și doi membri de conducere. În afară de Szöllősi Tamás, Gábor Balázs și Fábián Tünde-Piroska vor lucra la firma care se va ocupa de administrarea celor două parcuri industriale.

 

Au decis și despre aprobarea vânzării la licitație deschisă a imobilului de la numărul 6 din strada Abatorului, astfel vor valorifica vechiul, abandonatul dispensar veterinar, prețul de pornire este cu puțin peste 70 mii de lei. Mai multe ordine de zi au fost legate de strada Fortyogó: trebuia luată o decizie despre darea în folosință fără chirie a mai multor terenuri, conform legii 15/2003, și au adoptat două planuri urbanistice zonale referitoare la locuințele dintre străzile Fortyogó și Papp Mihály, respectiv la cele din strada Fortyogó.

 

După cum ne-am referit în mai multe ocazii, Primăria a oferit gratis terenuri pentru tineri, ca să stimuleze și cu asta rămânerea lor acasă. Condiția este, ca terenurile să fie utilizate oportun și ca după un timp oarecare, casele de locuit trebuie construite. O altă hotărâre s-a referit la promovarea lui Kosztándi Jenő la cetățean de onoare, acest lucru a fost înaintat de către consilierul Bejan András. După argumentația directorului Liceului Teoretic Nagy Mózes, Kosztándi Jenő are atâtea merite încât este demn pentru această distincție, astfel probabil încă la jumătatea lui iunie va putea avea loc promovarea la cetățean de onoare.

 

În final încă câteva detalii despre parcarea cu plată, ceea ce din cauza lipsei de spațiu a fost omisă din ziarul nostru vineri: conform hotărârii aprobate cu câte două rețineri și voturi împotriva în oraș vor fi 417 locuri de parcare cu plată desemnate, acestea în mare măsură sunt acelea pe care mai înainte le-a administrat firma City Parching. Este o noutate însă faptul că taxa va putea fi achitată și prin SMS și acum a fost cerută și părerea locuitorilor, înainte de a fi întocmit proiectul. De această dată contravențiile vor fi cuprinse în procesul verbal de către poliție, amenzile vor fi între 150-300 lei, însă în 48 de ore e de ajuns să fie achitată jumătatea sumei. Parcarea în locurile vizate va fi cu plată între orele 8:30–16:30, la sfârșitul săptămânii și în sărbătorile oficiale nu trebuie cumpărat bilet. Hotărârea va intra în vigoare când vor fi cumpărate echipamentele necesare.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


24 mai 2017