Expuneri de specialitate și culturale, precum și mulțimi de concerte, târg la nivel înalt de exponate și un oraș familiar de copii i-a întâmpinat pe cei care au participat la sfârșitul săptămânii la Târgul de Toamnă din Târgu Secuiesc.

 

Responsabilii programelor Târgului de Toamnă de această dată s-au concentrat asupra faptului să ademenească cât mai mulți tineri și voluntari pentru a participa în echipa de organizare a manifestării, astfel făcând și mai colorată manifestarea. Asta s-a și reușit, căci pe lângă bogata ofertă de programe și la fața locului s-a putut chefui, pe parcursul celor patru zile toată lumea și-a găsit propria posibilitate de distracție.

 

Descriptio Transilvaniae la muzeu

 

Manifestarea a început joi seara la ora 7, la Muzeul Breslelor „Incze László”. A fost prezentată publicația cu titlul „Descriptio Transilvaniae” compusă de Petelei Klára, experta Bibliotecii Teleki-Bolyai. Celor prezenți Tamás Sándor, președintele Consiliului Județean Covasna, de data aceasta ca civil, ca colecționar de hărți le-a explicat ce trebuie de știut despre cele 87 de bucăți de lucrări cartografice , realizate între 1532 și 1848, care figurează în publicație și care înfățișează Transilvania și în cadrul ei Ținutul Secuiesc ca spațiu autonom.

 

Au oficializat Premiul Memorial „Hatvany Lajos”

 

Anterior deschiderii oficiale a Târgului de Toamnă, vineri înainte de masă, au semnat viceprimarul orașului Hatvan Horváth Richárd și primarul Bokor Tibor contractul dintre cele două orașe frate pentru validarea Premiului Memorial Hatvany Lajos. Administrația orașului Hatvan a decis ca, începând cu anul școlar 2013-2014, în fiecare an va premia cu o bursă de 100 de mii forinți un student care urmează învățământul superior pentru rezultatele care pot fi evaluate ca excelente în cultivarea limbii materne. Oficializarea acestei oferte a avut loc vineri, în casa memorială Szentkereszty Stephanie din Curtea 11, cu participarea celor doi edili.

 

Primarul Bokor Tibor și-a exprimat mulțumirea către administrația din Hatvan datorită responsabilității naționale de o astfel de măsură de care dă dovadă în direcția tinerilor care trăiesc pe teritoriile rupte. „Mărturisesc că edilii în funcție din Târgu Secuiesc  sunt puși în fața unei decizii grele prin faptul că sunt nevoiți să aleagă un student care să beneficieze de acest sprijin important, căci în orașul nostru sunt numeroși tineri talentați care merită sprijinul. Suntem însă bucuroși că din- an în an măcar câțiva din ei vor primi o distincție care îi va ajuta în evoluție, în învățătură”, a expus.

În urma semnării contractului, o așteaptă în Hatvan pe câștigătoarea Premiului Memorial „Hatvany Lajos”, la sfârșitul lui septembrie, pe Mike Bernadett, pentru a-i preda într-un cadru festiv recompensa în bani și diploma.

 

Clustere în casa de incubator

 

Tot vineri, înainte de masă de la ora 11, în casa de incubator din Târgu Secuiesc, au ținut o expunere de mai multe ore despre clusterele din Secuime. Evenimentul a fost deschis de Papp Zoltán, conducătorul filialei Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din Târgu Secuiesc, mai apoi primarul Bokor Tibor și-a exprimat bucuria că la expuneri au participat și din județul Harghita. După vederea sa și asta are valoare de semnal cu privire la faptul că județele din Secuime gândesc împreună și pe plan economic. Pe parcursul zilei s-a putut participa la expuneri legate de industria lemnului, energia regenerabilă, agricultură, industria alimentară, turismul regional și agrar, industria textilă și dezvoltarea regională.

 

Mulțimea de concerte

 

Târgul de Toamnă din acest an a fost deosebit de bogat în concerte. Cine nu a dorit să se distreze în frigul usturător de seară, a putut alege și în cursul zilei: pentru mulți a fost atractivă muzica de stradă, formațiile Veres Hunor și banda, Vodska, Dzsulsz and KTS, The Crazy Plumbers, Bagossy Brothers Company, Ego Sum și Face Today, creând o atmosferă originală.

 

Dintre cei care au urcat pe scenă, fără pretenția întregimii, îi putem aminti pe Edda, Baricz Gergő și ACID DC, duetul Dancs Annamari și Kerényi Miklós Máté, Péter Szabó Szilvia, Takáts Tamás Blues Band și Banda lui Szabó Balázs. Pe parcursul celor patru zile s-a desfășurat numeroase concerte și în Curtea de Vinuri, unde în primul rând orchestre locale au distrat pe cei prezenți.

 

Târg de exponate și orașul copiilor

 

Pentru cei cu familie, fără îndoială, cel mai atractiv a fost orașul copiilor care a oferit numeroase interesante – și ceea ce este deosebit de important, posibilitatea de a reveni la tradiții, la jucăriile populare. Puteau fi găsite toate, de la cofetărie până la corturile meșteșugărești, la diferite jucării de îndemânare bogate în sugestii, membrii Asociației Next au făcut tot posibilul pentru a oferi minute de neuitat copiilor și părinților. De asemenea, de o mare popularitate s-a bucurat în cadrul copiilor mașina de poliție, precum și vehiculul SMURD, au șerpuit rânduri pentru a putea încerca sirena și alte echipamente ale vehiculelor.

 

Centrul și în acest an a fost lipsit de deșeuri: în centrul patină al orașului Târgu Secuiesc putea fi văzută marfa meșteșugarilor și a producătorilor locali, comercianții care vindeau lucruri chinezești ieftine au primit loc în strada Petőfi Sándor.

Vineri membrii Asociației de Femei și ai Asociației de Utilitate Publică a Cercului de Prieteni al Orașului Gyöngyös au invitat la o călătorie în timp: mulțumită lor turneul cu titlul „Panorama pieței din secolul al XIX-lea”, participanții la tumultul pieței au putut admira doamne și domni îmbrăcați în haine de modă veche.

 

Duminică în centru membrii Clubului Pensionarilor și alți voluntari au gătit un magiun de circa cincizeci de litri, respectiv au tăiat cozonacul uriaș de 120 de centimetri copt în Brutăria Diószegi.

 

Festivalul cartofilor pentru a cincea oară

 

Și parcul „Molnár Józsiás” a fost locul mai multor manifestări, de cel mai mare interes s-a bucurat festivalul cartofilor ținut pentru a cincea oară. La manifestarea organizată de ASIMCOV în acest an s-au înscris 19 echipe interne și externe care, corespunzând câtorva reguli (fiertul la foc deschis, respectiv unul dintre elementele mâncărurilor să fie cartofii), au gătit, iar preparatele au putut fi gustate în schimbul unei sume simbolice de către oricine. În acest an juriul din opt membrii a oferit cupa transmisibilă și medalia de aur echipei „Hangyácskák” din Focșani, premiul premiat al concursului gătit a fost Mezőkövesd, unul dintre localitățile înfrățite  ale orașului Târgu Secuiesc.

 

Circa o mie de nene Pista la Târgu Secuiesc

 

Una dintre petele interesante ale Târgului de Toamnă a constituit fotografia de masă, care a fost realizată pe parcursul concertului de duminică noaptea a formației Edda. S-a Organizatorii târgului au împărțit gratis în total două mii de mustăți nenea Pista (ar fi fost solicitare și pentru mai multe, dar stocul s-a epuizat) și banda rock din Ungaria a fost fotografiată cu podoaba facială, având în fond mulțimea purtând circa o mie de mustăți nenea Pista. Concertul Edda s-a încheiat după miezul nopții cu un foc de artificii de paradă.

 

 

Sursă: Székelyhon, Bartos Lóránt


 

Invalid Displayed Gallery


2 septembrie 2014