La 29 ianuarie, Consiliul Local din Târgu Secuiesc a ținut prima sa ședință ordinară, la care corifeii au luat decizii despre opt puncte de pe ordinea de zi. Cele mai importante decizii au fost salarizarea din 2019 a angajaților administrației locale, precum și acceptarea de principiu a prețului de evaluare a complexului Fortyogó.

 

După cum este cunoscut, începând din ianuarie 2019 intră în vigoare o nouă lege de salarizare, ceea ce dispune creșterea salariului minim, respectiv face obligatorie acordarea a două vouchere. În expunerea sa, primarul Bokor Tibor a relatat: e foarte greu a decide despre salariul angajaților, în timp ce nu se știe din ce buget se va putea gospodări administrația. Edilul a subliniat: „Distribuirea salariilor constituie jumătate din bugetul nostru, iar creșterea salarială stabilită micșorează cu o sumă și mai mare sursa de bani generată, astfel va trebuie a fi luată de undeva”. Legea salarizării face obligatorie alocarea banilor pentru hrană, 450 lei, respectiv stabilește ca fiecărui angajat al primăriei trebuie acordat un voucher de vacanță. Reglementarea se referă nu doar la acele persoane care lucrează la primărie, ci și la infirmieri, în total la 259 de persoane. În propunerea sa, Bokor a afirmat că pentru a se putea oferi toate acestea, a trebuit să fie scăzută valoarea a câtorva sporuri, iar astfel salariul angajaților primăriei va rămâne la nivelul din 2018 și va fi suplimentată cu voucherele deja amintite.

 

În cel de-al doilea punct de pe ordinea de zi, consilierul Hegedűs Ferenc a solicitat consimțământul de principiu a acceptului colegilor săi pentru aprobarea prețului de evaluare și a prețului minim de licitație cu privire la vânzarea complexului Fortyogó. După cum a afirmat, s-au născut trei evaluări, una a evaluat complexul la 250 mii de euro, cea de-a doua a stabilit 800 mii de euro, cea de-a treia, probabil cea mai realistă, vorbește despre 518.200 de euro, pe care la următoarele tratative o vor oferi persoanei care posedă dreptul de preemțiune – în caz că și corifeii sunt de acord.  Consiliul și-a dat în unanimitate acceptul de principiu pentru prețul de evaluare.

 

Următorul punct de pe ordinea de zi s-a referit la modificarea regulamentului de funcționare a taxiurilor, aici au decis în unanimitate că mențin cele cuprinse în hotărârea actuală, deci la asta nu doresc să aducă modificări. După asta a fost aprobat planul lucrărilor de utilitate publică pe anul 2019, a fost repartizată o locuință de serviciu pentru noul ortoped al spitalului din Târgu Secuiesc și a fost aprobată hotărârea referitoare la organizarea și funcționarea unităților de învățământ din Târgu Secuiesc pentru anul școlar 2019/2020. Pe lângă asta, a fost modificat regulamentul de închiriere a parcărilor din zonele de locuințe, care reglementează un timp prelungit de închiriere (3 ani) și reglementează condițiile de închiriere pentru posesorii ai mai multor mașini.


29 ianuarie 2019