Ieri la amiază a fost ținută la Târgu Secuiesc ultima ședință ordinară de consiliu al anului. Pe odinea de zi au figurat zece proiecte de hotărâre, a fost modificat bugetul, s-a vorbit și despre modificarea finanțării proiectelor sportive și culturale.

 

La începutul discuției membrii corpului consiliului au aprobat procesul verbal al precedentei ședințe de consiliu, însă doar după aceea, după cum a insistat Johann Taierling, ca în acela să fie cuprinsă precis o constatare a lui Szigethy Kálmán, care de fapt n-a  avut nici un efect meritoriu cu privire la oraș.

 

Pagina de încasări a bugetului orașului a crescut cu 335 de mii de lei, totodată au avut loc regrupări la cheltuieli: a fost separat o sumă de bani pentru funcționarea instituției și a constituit o sumă mai semnificativă de 232 mii de lei alocată pentru achitarea reparațiilor de drum efectuate. Corpul consilierilor a aprobat proiectul cu cinci abțineri, apoi a urmat o decizie de formă, deoarece trebuia aprobată validarea hotărârii numărul 682/2016, referitoare la buget, prin care se va putea vărsa salariul cadrelor didactice și al îngrijitorilor sociali.

 

Ieri au acceptat de asemenea impozitele și taxele locale pentru anul 2017, acestea nu s-au modificat față de anul 2015.

 

„Impozitul pe imobile și vehicule rămân la nivelul vechi, dacă guvernul nu dă o altă lege financiară, la care din păcate văd șansă” − a spus propunătorul proiectului de hotărâre primarul Bokor Tibor.

 

Din 2017 va fi introdus un impozit local special, cu o sumă simbolică, iar suma care va intra din acesta va putea fi destinată pentru întreținerea drumurilor de câmp. Este vorba despre zece lei pe hectar și de aceea sunt nevoiți s-o introducă, deoarece întreținerea drumurilor amintite încarcă din ce în ce mai mult de la an la an casa orașului, totodată există persoane atât de iresponsabile, încât ies pe câmp și pe ploaie și cu asta deteriorează drumurile de câmp. Impozitul va trebui să fie plătit apoi de cei care folosesc pământurile − a precizat primarul. Impozitele locale și taxele au fost aprobate de către corpul consilierilor cu  vot majoritar.

 

Ulterior a fost aprobat mandatul primarului Bokor Tibor pentru participarea la adunarea generală la New Fashion, apoi a fost modificat contractul de asociere al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară a Gospodăririi Deșeurilor, actul de înființare și statutul.

 

Următoarea hotărâre a fost înaintată de Johann Taierling, care a solicitat ca în cele patru comisii de specialitate să fie proporționată cu cea a mandatelor la care au ajuns la alegeri, a numit un lucru nedrept că Partidul Popular Maghiar din Transilvania se află doar în două comisii.

 

Părerea fracțiunii UDMR a fost tălmăcită de către Bejan András: după părerea lor comisiile au fost înființate legal, fiecare ar fi avut posibilitatea  să ajungă la un loc, însă legile matematicii și că la ședința de constituire numărul comisiilor a fost limitat la cinci membri a contribuit la faptul că Partidul Popular Maghiar din Transilvania n-a primit mai multe locuri. A adăugat: UDMR-ul nu renunță la nici un loc, și de aceeași părere au fost ulterior și cei doi consilieri români, precum și Szigethy Kálmán care a ajuns la mandat în culorile Partidului Civic Maghiar. Hotărârea n-a primit voturile necesare, cu toate că Taierling a pus în vedere că vor fi nevoiți să se adreseze pentru dreptate la tribunalul administrativ.

 

La sfârșitul dezbaterii cu încărcătură politică primarul Bokor Tibor a expus: nimeni nu-i oprește pe consilierii Partidul Popular Maghiar din Transilvania să participe la discuțiile comisiilor de specialitate, se întâmplă doar atât că nu pot vota, dar pot să-și împărtășească părerile. De altfel nu comisiile de specialitate aduc deciziile referitoare la oraș, ci consiliul − a semnalat primarul.

 

Ulterior au avut o părere pozitivă referitor la faptul să scadă partea proprie a proiectelor culturale și sportive la zece la sută, astfel de la anul se va putea ajunge mai „ieftin” la proiectele cu finanțare locală.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt


21 decembrie 2016