A fost reașezat și ultimul element decorativ pe primăria din Târgu Secuiesc. Fațada de la etajul întâi al clădirii, în adâncitura din colț, este împodobită cu un stup, care demult a fost simbolul casei de economii.

 

Clădirea primăriei din Târgu Secuiesc a fost supusă unei reparații totale: au fost înlocuite ferestrele, au fost reparați pereții și a fost zugrăvită clădirea.

 

Însă, putem spune, că imobilul a fost „mutilat“ deoarece a lipsit de pe el stupul înlăturat în anii comunismului – în locul lui a ajuns statuia lui Stalin, într-adevăr nu pentru mult timp, căci a fost înlăturată după moartea dictatorului. Simbolul a fost retușat cu ajutorul restauratorului Vizi Sándor Elek, astfel clădirea strălucește în toate splendoarea sa.

 

Clădirea secesionistă, cu două etaje al primăriei de azi a fost construită la început ca casă de economii. Pe fațada primăriei se găsește inscripția Societatea pe Acțiuni Casa de Economii, sub care strălucește capul-Mercur, simbol al comerțului. Pe parcursul vremurilor, destinația marii clădiri s-a schimbat și de mai multe ori. În 1945 a fost expropriată drept sediu de către Partidul Comunist Român. În prezent, în clădire, la care a fost adăugată în 1965, în timpul comunismului, o clădire social-democrată, nesemnificativă, funcționează oficiul primăriei.

 

Sursă: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt



16 mai 2018