Centrul orașului Târgu Secuiesc a ajuns la stadiul de reînnoire căci, în afară de câteva mici intervenții, păstrează aspectul format la sfârșitul secolului. Azi, acesta deja e învechit, și-a pierdut funcționalitatea, iar din cauza traficului auto a devenit deja neutilizabil. Planul finalizat rezolvă cele mai arzătoare probleme ale pieței, limitează circulația autovehiculelor, transformă piața Gábor Áron  în una mai locuibilă, aerisită. Cea mai importantă virtute a reabilitării este că redă piața spațioasă, păstrează magnoliile, devenite marcă a centrului, totodată creează o piață pentru comunitate, pe care locuitorii orașului o pot lua în posesie. E foarte important de subliniat că acest plan este deocamdată doar o directivă, care a fost necesară pentru depunerea proiectului.

 

Săptămâna trecută, Consiliul Local din Târgu Secuiesc a decis despre aranjarea centrului orașului, de această decizie a fost nevoie deoarece primăria ar dori să depună un proiect pentru reabilitarea acestuia. Planul laudă munca unor tineri din Târgu Secuiesc, la realizarea planului au lucrat arhitecții proiectanți Gál Zoltán și Kovács Hunor, colaboratorii arhitecți Barabás Ágota și Szabó Rákhel, consultant Köllő Miklós,  cooperatori Erőss Sándor, Kovács Apor, Hodor Levente, iar munca de inginer mecanic a fost realizată de Fekete Zoltán, respectiv planurile rețelei electrice de Villex Srl.

 

La realizarea planurilor, tinerii proiectanți au pornit din istoria pieței. Târgu Secuiesc s-a născut în jurul unei piețe alungite, în formă de trapez, ceea ce constituie miezul orașului. În jurul acesteia s-au grupat, începând cu secolul al 14-lea, terenurile, probabil de aceeași mărime, ale primirilor coloniști. În anii 1950-1960, în același timp cu construirea  democrației populare, noul aspect al centrului și-a pierdut caracterul de oraș. Chiar și  fotografia făcută în anii 1950 arată acest aspect aflat în formare până azi. În scrierea sa cu titlul Structura specifică de așezământ al orașului Târgu Secuiesc și terenurile sale cu importanță de monument istoric, Olasz Gabriella formulează astfel: centrul ”în afară de câteva mici intervenții păstrează aspectul format la sfârșitul secolului (…) Constituie o problemă de rezolvat terenul împânzit de copaci care se află în mijlocul pieței, de care locuitorii orașului sunt atașați, deși are un efect perturbator asupra aspectului general al pieței”. În prezentarea   proiectului, echipa de proiectanți a sesizat bine problemele pieței și membrii săi au formulat: „funcția actuală a centrului este un sens girator extins și nu un loc de parcare pentru automobile. Și-a pierdut funcțiile de piață a orașului și de piață. O mare parte a oamenilor este înlăturată din piață, piața este împărțită de drumurile și insulele , iar puținul loc care mai rămâne este limitat utilizabil. Structura ei e de nepătruns”.

 

Prezentarea celor mai importante elemente ale planului

 

Spațiile verzi din oraș a devenit o nouă exigență. Chiar și în cazul unei piețe de circulație, azi deja și apa este o cerință fundamentală. În domeniile planificării spațiul verde are un rol important, dar nu dominant. Magnoliile îndrăgite de locuitorii orașului, verzi și aflate într-o stare mai bună, vor păstra apoi în viitoarea piață amintirea vechii  piețe și vor însemna legătura dintre prezent și trecut, scriind mai departe istoria pieței. Vegetația aflată în piața de acum, în afară de câteva excepții (magnoliile), e în mare măsură îmbătrânită sau crescută disproporționat.  În unele locuri, copacii umbresc prea mult, tulbură aspectul pieței. În prezent, în piață există 16 copaci, noua propunere conține 20 de arbori, printre aceștia lasă la locul lor magnoliile și păstrează și bradul mare și sănătos. Omite  cimișirii crescuți peste măsură și îmbătrâniți. Lipsește din piață prezența apei, care încă din antichitate a ocupat un rol important în piețele publice nu doar în consum, ci și în decor, distracție, înviorare. Insulele verzi, împreună cu suprafața apei alternând de la axă, divizează apoi simetric piața și dizolvă pavajul de piatră.

 

Pavajul viitoarei piețe prezintă și vizual relația strânsă dintre piață și curți. Textura care apare în pavaj se conturează ca o prelungire imaginară a curților, iar cu aspectul  jucăuș format răsfrânge monotonia acesteia. 

 

Piața, fără o intervenție mai semnificativă de cinci ani, s-a amortizat și infrastructural, pietrele cubice s-au spart, suprafața drumului s-a lăsat și mai multe locuri. E nevoie de un mobilier de piață publică care se aliniază necesităților de azi și de o iluminație mai eficientă care se conformă cu funcțiile. Planul regândește și locul statuii lui Gábor Áron, care în situația din prezent se așează într-o poziție nefavorabilă, căci întoarce spatele unei părți însemnate a pieței, astfel o divizează. Statuia Gábor Áron ar ajunge mai în spate, astfel ar privi spre întreaga piață, totodată ar stăpâni-o.  

 

La intrarea în noua piață formată apare ca un contrapunct un punct de spațiu mai subordonat. Fântâna în formă de cerc, suprafața apei care susură și izvorul care pornește din ea spre statuia  a Gábor Áron este un memento al fântânilor aflate în piața de odinioară și a canalului. Axa statuii și a fântânii divizează și aranjează piața. Fântâna are și funcții secundare, ca piatră militară zero, apoi pietrele cubice inscripționate ascunse în pavaj indică distanța localității din împrejurimi. În timpul Adventului, iluminația sa ornamentală face posibilă utilizarea ei și ca coroană de Advent.

 

Pentru modificarea circulației planul cuprinde trei opțiuni, mașinile folosesc doar în parte piața pentru trecere, pentru staționare deloc.  În ceea mai utilizabilă opțiune, circulația pe două benzi separate, care trece în actuala piață, se va reduce la o singură bandă de circulație mixtă, cu sens unic, unde automobilele ar putea înainta printre pietoni și bicicliști cu o viteză redusă. Raportul de utilizare a pieței între autoturisme și pietoni ar înclina către cei din urmă.

 

Reabilitarea pieței ar fi realizată de către primărie din banii de proiect. Tot aici e important de reținut că doar atunci poate să aibă loc lucrarea, dacă câștigă proiectul și dacă s-a realizat reînnoirea sistemului de apă și de canalizare a curților din jurul centrului. Pentru această lucrare  primăria a semnat deja contractul de finanțare, l-a și publicat, însă până acum nu s-a prezentat nicio firmă de execuție pentru efectuarea lucrării.

 

Planul de aranjare a centrului



3 octombrie 2018