Mulțumită predării patinoarului artificial din Târgu Secuiesc se manifestă din nou un mare interes față de sporturile pe gheață la Târgu Secuiesc. De săptămâni a început instruirea patinajului artistic, la 23 ianuarie însă și elevii de școală generală au putut începe însușirea patinajului profesional. Principalul element al programului Școala de patinaj este că se desfășoară cu ajutorul specialiștilor, copiii participă la acest program în cadrul programei școlare.

 

În cadrul unei conferințe de presă au vorbit despre program primarul Bokor Tibor, directorul Beján András, Máthé Zsolt, președintele echipei de hochei pe gheață HC Bikák, precum și antrenorul Petra Kolarevic. Cu toții au fost de acord că programul e menit să întărească dorința copiilor pentru mișcare și dragostea acestora față de sport, totodată este important și educarea de rezerve. „Acești copii învață să patineze după reguli, ceea ce este foarte important și pentru viitor, căci cu cunoștințele însușite vor putea începe apoi orice” – a spus Petra Kolarevic, care timp de doi ani a fost la Belgrad antrenorul secund al selecționatei naționale de patinaj al Serbiei, în plus este campion național la balet pe gheață din țara sa.

 

Ideea programului Școala de patinaj s-a formulat de câteva luni bune, apoi strategia acestuia a fost elaborat în coordonare cu directorii școlilor și cu specialiștii – a informat Bokor Tibor, primarul din Târgu Secuiesc. „Patru antrenori se vor ocupa continuu de copii după un program stabilit. Dacă proiectul progresează, peste 800 de copii vor putea fi învățați  să patineze profesional” – a subliniat. După edil, e important și faptul ca să-i educăm pe copii pentru sport și mișcare, să fie cât mai mult timp pe patinoar, pe terenul de fotbal sau pe orice teren de sport. Bokor a adăugat: dacă și directorii școlilor din satele din împrejurimi s-ar antrena în program, pot crea posibilitatea acestuia.

 

Máthé Zsolt, președintele echipei de hochei pe gheață HC Bikák a subliniat:  deoarece patinoarul este bine înzestrat, se deschide posibilitatea de a asigura copiilor vestiare separate, astfel dacă sosesc și două grupuri, se poate ușor rezolva situația. Munca antrenorului Petra Kolarevic va fi ajutată de către alți trei antrenori: și tinerii talentați hocheiști, Fetés Róbert, Fetés Norbert și Tóth Botond se antrenează în instruire, care de altfel își au partea lor și în programul Școala de hochei. „E foarte important că am reușit să realizăm această activitate cu oamenii din localitate, cu proprii noștri sportivi. A demarat bine, învățătorii, părinții mi s-au alăturat, ceea ce este inevitabil succesului” – a adăugat. Máthé a mai subliniat că se vor strădui ca toți copiii să aibă un echipament potrivit pentru sportul pe gheață.

Directorul Liceului Teoretic Nagy Mózes Bejan András, reprezentând și pe conducătorii celorlalte instituții, a formulat astfel: atunci când a apărut ideea școlii de patinaj, i s-au alăturat inițiativei fără nicio ezitare și i-au informat pe părinți despre această posibilitate. „Încă atunci s-a adeverit că, cu toții manifestă o atitudine pozitivă, astfel a putut fi realizat acest program și a putut demara  cu cea mai mare bucurie” – a spus Bejan.

 

Instructorii s-au ocupat separat cu copiii care au pentru prima oară pe picioare patine și separat cu acei care știu deja să patineze. Programul se adresează pentru cei din clasele 0-IV. și nu este obligatoriu, părintele poate decide dacă îl înscrie sau nu copilul.



23 ianuarie 2018