UN PIC DE ISTORIE

 

Introducerea hocheiului pe gheață la Târgu Secuiesc se leagă de numele juristului Györfi Gyula. El a înființat prima echipă a orașului în 1954, care atunci, timp de un an de zile, a figurat în clasa A. În acea vreme a fost deschis în parcul Molnár Józsiás și patinoarul cu garduri înalte de scânduri, cu iluminație, cu vestiare.

 

Din garda tânără Deme László, Tápai Levente, Munzlinger Attila, Száva István, Veres Ödön și încă mulți alții au ajuns la marile echipe de atunci, la Steaua și Dinamo din București și la Cluj. Între 1954–1967 această echipă a participat la toate campionatele naționale și a terminat pe locul trei între echipele mari. Echipa de aur de atunci a fost alcătuită din următoarele persoane: Györfi Gyula, Téglás Tibor, Rusz „Duci”, István Mihály, Régeni Zoltán, Domokos Béla, Nagy Árpád, Deme László, Tápai Levente, Munzlinger Attila, Imre Attila, Szabó András, Veress Ödön, Száva István, Moraru Emil, Kuna József, Varga Dénes și Molnár Attila. Ei sunt pionierii hocheiului din Târgu Secuiesc.

 

Prima perioadă a ținut de la anii 1953–54 până la 1976. La 3 februarie 1956 a fost organizat în orașul nostru primul campionat de clasă B, la care, pe lângă echipa din Târgu Secuiesc, au participat și echipele din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Odorheiu Secuiesc. În anul școlar 1971–72 a pornit în cadrul școlii de sport din Kanta, înființat atunci, o secție de hochei pe gheață cu două grupe sub conducerea profesorului de educație fizică, Lengyel Töhötöm.

 

A doua perioadă poate fi datată de la 1977 până la 1991, când managementul echipei a fost asumat de fabrica de izolatoare. După aceea a urmat o mai lungă pauză silită, pe care a cauzat-o lipsa sprijinului.

 

Echipa de hochei pe gheață, reînființată în 2002 s-a legitimat în 2004 sub steagul HC Taurii. Atunci a început perioada a treia. În februarie al aceluiași an, Máthé Zsolt, conducătorul secției de hochei pe gheață a intrat în contact cu Mátyás Attila care trăiește în Statele Unite ale Americii și care a protejat sprijinirea hocheiului și construirea unui patinoar. Mátyás Attila, pe lângă echipamentul de hochei de mare valoare, a donat orașului său natal un sistem de garduri, suport din plexiglas pentru ocrotirea publicului, conducte, aparat de finisare a gheții și instalație de gheață. Așa s-a construit patinoarul în aer liber, care anual, pe parcursul a șase luni, a deservit antrenamentele de hochei pe gheață și patinajul.

 

Echipele de hochei pe gheață din Târgu Secuiesc de la 2005 până la 2012 se pot mândri cu numeroase rezultate: cu conducerea conducătorul secției de hochei pe gheață Máthé Zsolt și a antrenorului Márton Sándor, echipele noastre de la clasele U10 până la U18 au terminat pe locul trei la campionatul național, iar cu echipa comună alcătuită cu Corona Brașov au obținut locul doi tot aici. În anii 2005–2006 a fost înființată echipa pentru adulți în cadrul Asociației HC Taurii, care a participat la Campionatul de Hochei pe gheață pentru amatori din Ardeal. Între 2012 și 2015 echipa HC Taurii a semnat un contract de colaborare cu Corona Brașov, apoi a devenit membru al Academiei Secuiești de Hochei pe Gheață înființată în septembrie 2016.  Pentru sezonul 2016–2017 echipa a convenit încheierea unui contract de colaborare cu echipa din Sfântu Gheorghe pentru clasele U10–U14.

 

Jucătorii din Târgu Secuiesc au întărit și echipe din clasa A, ca și Steaua din București, Dinamo din Miercurea Ciuc și Corona Brașov. Márton Hunor, Mátyás Zsolt, Gajdó Balázs, Gajdó Tamás și Móré Szabolcs au devenit membri categoriei de vârstă a selecționatei române, Danalizi Vilmos Gergő, Fazakas Erik și Szőcs Zalán au jucat în categoria de vârstă a selecționatei maghiare.

 

DESPRE PATINOAR ARTIFICIAL

 

În 2017 a fost terminat proiectul noului patinoar pe baza normelor Asociației Române de Hochei pe Gheață și corespunde tuturor condițiilor, care sunt necesare la derularea meciurilor internaționale. Construcția este de 5220 metri pătrați, de trei nivele, cuprinde vestiare moderne, cabinet medical, cantină, bar și depozite, precum și o sală de conferințe. Tribuna este de 550 locuri, suprafața terenului de joc este de 1745 metri pătrați.

 

Orașul breslelor dispune de unul dintre cele mai frumoase patinoare din Europa, în România nu există încă unul asemănător. A fost înzestrat cu cea mai modernă tehnică și tehnologie, ceea ce asigură posibilitatea ca – în cazul în care e necesar – să poată funcționa timp de douăsprezece luni. Se poate produce aer rece și vara, în tribune se poate regla temperatura aerului. Perdeaua de gheață care se formează îngrădește pătrunderea aerului cald pe suprafețele gheții.

 

SPORTURI PE GHEAȚĂ ASTĂZI

 

Dezvoltarea sporturilor pe gheață a câștigat un nou sens împreună cu predarea patinoarului pe gheață, s-a demarat și instruirea patinajului artistic, cu antrenarea a patru școli generale a început programul de instruire a patinajului cu denumirea de Școală de patinaj, în același timp cu acesta, și-a luat startul și Școala de hochei pe gheață, în cadrul căreia se vor ocupa de copii Móré Szabolcs, Fetés Róbert, Fetés Norbert și Tóth Botond, patru antrenori tineri din Târgu Secuiesc.

 

Info:

Adresă: 525400 Târgu Secuiesc, str. Stadionului (lângă Sala Polivalentă), jud. Covasna

Contact: Márton Sándor +40-740-309797

 

Information in English