Visszakerült az utolsó díszítőelem is a kézdivásárhelyi városházára. Az épület homlokzatának első emeletén található sarokmélyedésében egy méhkas díszeleg, ami régen a takarékpénztár jelképe volt. A kézdivásárhelyi polgármesteri hivatal épületét teljes főjavításnak vetették alá: kicserélték a nyílászárókat, kijavították a falazatot és újrameszelték az épületet.

 

Az ingatlan azonban mondhatni „csonka volt”, hiszen hiányzott róla a kommunizmus éveiben eltávolított méhkas – helyére egy Sztálin-szobor került, igaz, nem hosszú ideig, ugyanis a diktátor halála után eltüntették. A jelképet Vizi Sándor Elek restaurátor segítségével állították vissza, így most az épület teljes pompájában díszeleg.

 

A mai polgármesteri hivatal szecessziós, kétemeletes épülete 1907-ben eredetileg takarékpénztárnak épült. A városháza homlokzatán a Kisegítő Takarékpénztár Részvénytársaság felirat található, ami alatt a Merkúr-fej, a kereskedelem jelképe díszeleg. A nagy épület rendeltetése az idők folyamán többször is változott. 1945-ben a Román Kommunista Párt sajátította ki székháznak. Jelenleg a polgármesteri hivatal működik az épületben, amihez a kommunista időben, 1965-ben még hozzáépítettek egy szocreál, jellegtelen épületet.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Bartos Lóránt



2018. május 16.