A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes 2016. február 26-án, pénteken 19 órától mutatja be a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermében Erdély-menyegző – Ének a reményhez című legújabb produkcióját.

 

Az előadásban, ahogyan a cím is előrevetíti, Erdély és a menyegző fonódik össze, az otthon, haza és a házasság mint két organikus világ szövődik át egymáson.

 

Erdélynek a magyar kultúrában, történelemben, művelődésben, tudományban elfoglalt szerepe, egyáltalán az erdélyiség, mint összmagyar kérdés egy nagyon univerzális, nagyon mélyre ható és magasságokba emelkedő közösségi problematika – fogalmazott Mihályi Gábor rendező-koreográfus, rávilágítva, hogy a házasság ezzel szemben a lehető legszemélyesebb téma és „legalább annyira az életünkről szóló, az élet lényegét megfogalmazni kívánó lehetőségeket rejt magában”. Orza Calin koreográfus, társalkotó hozzátette, hogy nem titkolt szándékuk a menyegző bizonyos momentumait Erdély történetének bizonyos momentumaival messziről, csak hangulatilag társítani. „A házasság és a történelmi emlékezet töredékeinek végtelenben találkozó párhuzama e szőttes. A keletkező élet – házasság – halál – újjászületés körforgásában magunkról kívánunk szólni, az értékekről, miket hordozunk és a jelenről, mit érzékelünk.”- olvasható a szinopszisban.

 

A színpadra vitt folklór-színházi költemény a történetmesélés helyett szimbólumokra, asszociációkra és a mozdulatra épül. A téma bonyolultsága és gazdagsága miatt fontos szerep jut ugyanakkor a háttéranimációnak. Az előadás zeneszerzője Kelemen László,  a messzire és mélyre nyúló zenei szövet döntő módon népzene, szükségszerűen historizáló elemekkel egészülve ki, „mindaz, amit zenében mi jelen pillanatban gondolunk erről a világról, az megjelenik” – foglalta össze a rendező. Izgalmas színként – a táncegyüttes életében először – négy fős kamarakórus is közreműködik a produkcióban.

 

Közreműködik a Háromszék Táncegyüttes tánckara:
Dombi Rózsa
Gere Csaba
Gidró Roland
Keresztes Gabriella
Kiss Adorján
Lukács Réka
Márton Csaba
Melles Endre
Pável Hunor-Mihály
Portik Norbert
Törő Bence
Ürmösi­-Incze Mária­-Terézia
Vajda Katalin
Váradi Ágnes
Virág Imola
Vitéz György
valamint Bajkó László, az M Studio táncművésze

 

Heveder zenekar: Fazakas Levente, Molnár Szabolcs, Fazakas Albert, Szilágyi László, Bajna György. Ütőhangszerek: Ádám Júlia.
Ének: Erőss Judit
Kórus: Bartos Barna m.v, Lőfi Gellért m.v., Kovács Janka m.v., Simon Piroska m.v.

 

Zene: Kelemen László m.v.
Koreográfusok: Mihályi Gábor m.v., Orza Calin m.v.
Koreográfusi asszisztensek: Ivácson László és Tekeres Gizella
Jelmez: Furik Rita m.v.
Díszlet és animáció: Ütő Gusztáv m.v., Munkácsy-díjas képzőművész és Ferencz Hunor m.v.
Forgatókönyv, dramaturg: Prezsmer Boglárka m.v.
A rendező munkatársai: Prezsmer Boglárka m.v., Orza Calin m. v.

 

RENDEZŐ – KOREOGRÁFUS: Mihályi Gábor m.v., Érdemes Művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője
Jegyek ára 10 lej. Elővételben kaphatók a közönségszolgálati irodában, hétfőtől csütörtökig 8-tól 19 óráig, pénteken 8-tól 15 óráig, valamint előadás előtt egy órával. Helyfoglalási lehetőség a 0267/361081-es telefonszámon vagy az office@vigado.ro e-mail címen.

 

(Sajtóközlemény: Vigadó Művelődési Ház) – www.vigado.ro, office@vigado.ro



2016. február 5.