Október 2-4. között tartják a 15. Filmtettfesztet, azaz az Erdélyi Magyar Filmnapokat Kézdivásárhelyen. A Vigadó Művelődési Házban helyet kapó filmszemle tulajdonképpen csatlakozik az Erdélyszerte zajló eseményekhez, Kézdivásárhelyen kívül ugyanis még tizenegy városban tartanak vetítéseket.

 

A tizenötödik alkalommal megszervezett filmszemlén az elmúlt időszak magyar sikerfilmjei, valamint kiváló magyar dokumentumfilmek és rövidfilmek lesznek láthatók, és megrendezik a Filmgaloppot is, az erdélyi magyar rövidfilmek versenyét, amelyre pályázati úton lehetett benevezni. A pályázati felhívásra 26 filmet neveztek, valamennyi megfelelt a felhívás követelményeinek. A versenybe jutott alkotásokból két vetítési blokk állt össze, amelyet a szervezők Kézdivásárhelyen is műsorra tűznek.

 

Ezek mellett hat nagyjátékfilmmel, több rövidfilmmel, két dokumentumfilmmel, gyerekeknek szóló vetítésekkel várja a nézőket az idei Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle. Bekerült a válogatásba többek közt a Cannes-i Fesztivál Un Certain Regard-díját elhozó Fehér isten Mundruczó Kornél rendezésében, Ujj Mészáros Károly több fantasztikusfilm-fesztivált megjárt Liza, a rókatündérje, valamint egy közvélemény-kutatás szerint az év legjobban várt filmje Magyarországon, az Argo 2. A fesztivál hagyományaihoz híven idén is várja a mozikba a legkisebbeket, ezúttal is egy Dargay Attila-filmmel, a Szaffival, illetve a címszereplő híres mentőkutyáról szóló, animált betéteket is tartalmazó ifjúsági filmmel, a Manccsal.

 

A filmvetítéseket a Vigadó nagytermében tartják, a belépés díjtalan.



2015. szeptember 30.