A Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 kezdeményezői június 24-e és július 1-je között nyilvános, Erdély-szintű konzultációsorozatot indítanak, és felhívással fordulnak Székelyföld közösségéhez. A nyílt konzultációt Sepsiszentgyörgyön, valamint a négy partnervárosban – Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Kézdivásárhelyen –, illetve Kolozsváron tartják.

A találkozókon a kezdeményezők szívesen látnak mindenkit, akit érdekel az Európa kulturális fővárosa pályázat, illetve van véleménye, javaslata, amelyet megosztana a kezdeményezőkkel. Olyan ötletgazdák jelentkezését is várják, akik szívesen bekapcsolódnak és javaslataikkal gazdagíthatják a pályázat központi témáját, az identitás kérdéskörét kibontó, európai kitekintést és széleskörű társadalmi részvételt biztosító programcsomagot, valamint Székelyföld régió kulturális irányvonalait.

Az ötletgyűjtésbe be lehet kapcsolódni a nyilvános konzultáció során, illetve a www.i2021.ro oldalon a konzultációsorozat elindulásakor elérhetővé váló online ötletgyűjtő adatlapon. Magánszemélyek, civil szervezetek, intézmények egyaránt javasolhatnak ötleteket, kezdeményezéseket vagy konkrét programokat.

A Sepsiszentgyörgy Európa Kulturális Fővárosa 2021 program célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, a különböző identitások el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, az egyéni és közösségi szabadság erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével. A nyilvános konzultációsorozat éppen annak érdekében indul, hogy minél átfogóbb és szélesebb rétegeket képviselő programjavaslat szülessen, ugyanakkor feltérképezik a régióban élők és a régióhoz kötődő személyek, csoportok elképzeléseit 2021-re, az Európa kulturális fővárosa évére vonatkozóan.

A nyilvános konzultációk sora július 1-jén, 18 órától Kézdivásárhelyen zárul  a Gábor Áron téren.

Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázza meg az Európa Kulturális Fővárosa címet; Csíkszeredával, Gyergyószentmiklóssal, Kézdivásárhellyel, Székelyudvarhellyel közösen, Hargita és Kovászna Megye Tanácsával partnerségben, ugyanakkor a teljes Székelyföld-régió intézményeinek, kulturális szereplőinek, természeti adottságainak és erőforrásainak bevonásával állítja össze a kulturális főváros évre szóló pályázatát és annak programkínálatát.



2015. június 23.