A népszerűnek bizonyult rendezvényformátumok – Vigadó Hangszín, Vigadó Galéria stb. – továbbfejlesztésével, a programkínálat és tevékenységek bővítésével indítja az őszt a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház. Az intézmény igazgatója, Lung László Zsolt számolt be lapunknak a részletekről.

 

– A múlt évadban új kulturális teret sikerült átadnunk: az emeleti díszterem kialakításánál fogva alkalmas arra, hogy komolyzenei koncerteket is befogadjon, terveink között szerepel egy koncertzongora beszerzése is, így színvonalas környezetben hallgathatnak majd komolyzenét az érdeklődők. Természetesen, ahogyan eddig, különféle kulturális eseményeknek, könyvbemutatóknak, kiállításmegnyitóknak egyaránt helyet ad továbbra is a Vigadó Művelődési Ház, lehetőség nyílik arra is, hogy egyes tárlatokat hosszabb ideig, akár két-három hónapon át láthasson vendégül az intézmény.

 

A Vigadó Művelődési Ház tevékenysége ugyanakkor nem merül ki a kulturális programok szervezésében, befogadásában, hangsúlyt kapnak a gyerekeknek szóló különféle oktató tevékenységek is, amelyek sora idén bővült.

 

– Balettet, néptáncot, modern táncot tanulhatnak itt a gyerekek, van ének- és hangszeres képzés is. Óvodástól 7. osztályos korig várja a balett iránt érdeklődőket Kocsis Lilla Tünde, modern táncot Papp Ágnessel tanulhatnak az ovisok és kisiskolások. Néptáncot több korcsoportban is oktat Kocsis Hunor, valamint Lukács Réka és Horváth Tas Vigadó Ifjúsági Néptánccsoport néven néptáncosok új nemzedékével foglalkozik. A MiniSnaps gyerekegyüttes énekes és hangszeres oktatása a 6–14 év közöttieket várja, ők Cserkész Emesétől tanulhatnak. Újdonsággal is jelentkezünk, zenei „ínyencséggel”: fúvós hangszeren játszó gyerekekből alakítunk JazzKvintetet. Valamennyi oktatónk szakképesítéssel rendelkezik a maga területén, nyugodt szívvel mondhatom, hogy kiváló kezekben vannak a hozzánk járó óvodások és tanulók – emelte ki Lung.

 

Mindezek mellett folytatódik a Macskakő ifjúsági színjátszó csoport tevékenysége Daczó Zádor vezetésével, ők is nemsokára bemutatóval jelentkeznek majd.

 

Az évad gyakorlatilag augusztus végén elkezdődött a Vigadó Művelődési Házban az adminisztrációs háttérmunkával, az eseménysorozat szeptember–októberben már teljes fordulatszámon zajlik, az alábbiakban a kínálatból ajánlunk néhányat az olvasók figyelmébe.

 

Csütörtökön, szeptember 21-én 18 órától rangos képzőművész munkáit fogadhatja az új díszterem: Soó-Zöld Margit kolozsvári festő-grafikus kiállítása nyílik meg, Vetró András szobrászművész méltatja az alkotó munkásságát. 22-én 19 órától a nagyteremben Cey-Bert Róbert Gyula könyvbemutatójára várják a közönséget. 27-én nagytermi bábelőadással kedveskednek a kicsiknek: a marosvásárhelyi Ariel Bábszínház Az égig érő paszuly című mesejátékát kétszer is bemutatja.

 

Október 4–8. között a filmkedvelők csemegézhetnek a Filmtett Fesztiválnak köszönhetően, 4-én rajtol a tavaly nagyon népszerűnek bizonyult Ezüst Akadémia. 6-án a nagyteremben a kézdivásárhelyiek – és nem csak – által jól ismert és kedvelt zenész, Demeter Elemér jelentkezik jubileumi koncerttel. 9-én a Háromszék Táncegyüttes rendkívül színvonalas előadása, a Mundruc lesz megtekinthető. 17-én Tamás Gábor könyvbemutatója, 19-én a Bekecs Néptáncegyüttes fellépése szerepel a programban. Október 19-én és 20-án is a város vendége lesz a Hahota Színtársulat színvonalas szülinapi kabaréjával, 28-án pedig a Csernus Imre lesz a Vigadó Akadémia meghívottja. November elején a Cimborák Bábszínház ifjúsági előadását fogadják, koncerttel érkeznek a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói, a Vigadó Comedy pedig a Szomszédnéni Produkciós Irodával indít, próbára téve a nevetőizmokat.

 

Ugyanakkor az elmúlt napokban sem tétlenkedtek: a város ifjúságát megmozgató nagyobb szabású rendezvényen, a Kézdivásárhelyi Diáknapokon van éppen túl a Vigadó Művelődési Ház, főszervezőként úgy ítélik meg: sikeres, évről évre fejlődő rendezvényt tudhatnak magukénak.

 

Forrás: Székely Hírmondó, Farkas Imola írása


2017. szeptember 26.