A korai csipkeművészet remekei az egyházak és főúri udvarok köréből kerültek ki, és főként a nyugati csipkedivat Erdélybe áramlásáról árulkodnak: 17–18. századi miseruhák, egyházi tárgyak, nemesi díszruhák, átmeneti műfajú hímzett-áttört kézimunkák járultak ahhoz, hogy Erdély lakossága megkedvelje a csipkét.

 

A kiállítás e korai, Nyugat-Európából importált ritkaságokkal indít, majd áttér Erdély híresebb központjainak ismertetésére: torockói, segesvári, székelyszentkirályi, háromszéki és csíki vert csipkék, besztercei szász és kalotaszegi, székelyföldi magyar rececsipkék, szatmári és háromszéki frivolitás, dél- és nyugat-erdélyi román varrott csipke, árapataki rojtkötés, majd a 19. század végétől egyre inkább teret nyerő horgolt csipke divatjára világít rá, de kitér egy háromszéki iparművész, Szentkatolnai Bálint Benedek tüllhímzéseinek és terveinek ismertetésére is.

 

Meghívó

 

Az Incze László Céhtörténeti Múzeum szeretettel meghívja a Székely Nemzeti Múzeum által rendezett Erdélyi csipkék című vándorkiállítás megnyitójára. A kiállítást megnyitja Dimény Erika muzeológus és Szőcsné Gazda Enikő, a kiállítás kurátora.

 

Helyszín és időpont:

a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum időszakos kiállítóterme,

2014. április 5-én, szombaton 12 órakor

 


2014. április 8.