Idén is lerakják Zsibvásárhely alapjait Kézdivásárhely főterén, az Őszi Sokadalom keretében, a vásári hangulat a bővülő utcazenével lesz teljes. Az ezekkel kapcsolatos tudnivalókról számolt be kedd délelőtt, sajtótájékoztató keretében Ménessy Kinga főszervező, Hubbes Kinga a Gyulafehérvári Caritas Kovászna megyei képviselője és Tofán Levente fotós, az utcazene felelőse.

 

A tavalyi mintát követve idén is megszervezésre kerül a Zsibvásárhely, vagyis a gyereket megszólító foglalkozás, a város főterén. A kicsik idén is különböző játékok és próbák keretében bizonyíthatják ügyességüket, rátermettségüket, jó teljesítményükért pedig Macskaköveket kapnak jutalmul, amelyeket aztán felhasználhatnak további játékok során. Újdonság idén, hogy a céhmesterek bőrébe is belebújhatnak a kicsik, ugyanis lehetőség lesz kipróbálni különböző hagyományos mesterségeket. Változás a tavalyhoz képest, hogy a tevékenység vezetését a Gyulafehérvári Caritas vállalta magára, több mint 50 önkéntes bevonásával. „Fontosnak tartom leszögezni, hogy a Székölykök szervezőivel – akik tavaly lerakták Zsibvásárhely alapköveit – továbbra is együttműködünk, de családi okok miatt nélkülöznünk kell Szabó Melinda és Gáspár Csongor személyét. A szervezésben azonban teljes körű asszisztenciát biztosítanak a Caritasos önkénteseknek” – szögezte le Ménessy Kinga. A cél azonban idén is ugyanaz: minden gyerek számára elérhető szórakozási lehetőséget kívánnak teremteni a szervezők. Hubbes Kinga elmondta, hogy idén a szülőkre is gondoltak, amíg a gyerekek játszanak, a felnőtteket a Caritas Kávézóba várják, ahol a szervezet tevékenységébe kaphatnak betekintést az érdeklődők. A harmadik nap végén a Caritas 25 éves születésnapja is megünneplésre kerül.

 

Tovább bővül idén az utcazene kínálat is, Tofán Levente szervező tájékoztatója szerint egyszerre két helyszínen szórakoztatják majd a vásári tömeget a helyi és erdélyi zenekarok. A már megszokott Vigadó előtti helyszín mellett, a Jazz Café előtt is élő zene szól majd. Szombaton 11, vasárnap pedig 12 órától kezdődik az esemény, ahol fellép a kolozsvári Indie Folker, a marosvásárhelyi The Pinwheels, a temesvári Grave for Sale, a sepsiszentgyörgyi Spontán zenekar, ugyanakkor nem maradhatnak el a helyi tehetségek sem, idén is zenél az Ego Sum, Veress Hunor és bandája, illetve a The Crazy Plumbers. Utóbbiak lemezbemutató koncertje nyitja meg a városnapokat, augusztus 26-án, 21 órától a Borudvarban.



2015. augusztus 11.