Az előző évekhez viszonyítva jövőre tíz százalékkal nőnek a helyi adók és illetékek – döntött tegnap az év utolsó testületi ülésén a céhes város önkormányzata. Az erről szóló határozattervezetet többségi szavazattal fogadták el.

 

Eddig az adókat mindig a minimális szinten tartottuk, ellenben a mostani kormány politikája lassan, de biztosan nemcsak a kézdivásárhelyi, hanem minden önkormányzatot csődbe juttat – indokolta lépésüket Bokor Tibor polgármester. Kifejtette, az az adózási „játék”, mely során tizenhat százalékról tízre csökkentik a jövedelem utáni adót, legalább hatmillió lejes mínuszt jelent a céhes város önkormányzatának, az eddigi visszaosztott összeg évi 14 millió lej volt, és az új adótörvény következtében jövőre a város nem kap többet nyolcmillió lejnél. Kiadásaik azonban nőttek, hisz emelték a fizetéseket, fenn kell tartaniuk az alárendeltségükbe tartozó intézményeket, a gáz- és villanyszámlát, illetve a közszolgáltatásokat törleszteniük kell. Hogy mindezt fedezni tudják, a beruházásoktól kell elvenniük a pénzt, és kénytelenek lesznek több elindított befektetésről lemondani – fejtette ki Bokor Tibor.

 

Az adót fizető állampolgárok évente mintegy hétmillió lejt fizetnek be a helyi büdzsébe. A gazdasági bizottság részletesen elemezte a jövő évi büdzsétervezetet, és egységes álláspontjuk volt, hogy tíz százalékkal emelni kell az adókat és illetékeket. Az Erdélyi Magyar Néppárt nevében Gál Elemér fejtette ki a frakció álláspontját, semmiképpen nem támogatják az adóemelést, mivel meglátásuk szerint a lakosság jövedelméhez viszonyítva túl magas a tízszázalékos pluszkiadás. Bokor Tibor válaszában elmondta: a tízszázalékos adó- és illetéknövelés hétszázezer lej többletet jelent a hatmillió mínusz jövedelemkieséshez viszonyítva, messze nem pótolja azt a veszteséget, amit az új adózási rendszer okoz a céhes városnak. „Nem azért emeljük az adókat, mert úgy van kedvünk, hanem azért, mert rá vagyunk kényszerítve” – hangsúlyozta Bokor Tibor. 

 

A tegnapi ülésen két városatya is lemondott mandátumáról: Szöllősi Tamás RMDSZ-es tanácsos összeférhetetlenség miatt, míg Constatin Pătru, a PNL képviselője személyes okokra hivatkozva nyújtotta be visszavonulási értesítőjét.

 

A napirenden szereplő többi határozattervezetben két ingatlan vagyontartozása (egyik közvagyon, a másik magánvagyon) szerepelt, valamint egy Petőfi Sándor utcai ingatlan eladásáról is döntöttek. Módosították a sportpályázatokra vonatkozó határozatot, amely az új törvények értelmében változott, majd döntöttek a faanyag eladásának kiinduló áráról is. Kézdivásárhely közvilágításának modernizálásához egy célszerű tanulmány elkészítésére van szükség, ezt egy szakcégre bízza az önkormányzat – ezt is megszavazták. A lakáskérések elbírálási bizottságában cserélődött egy személy, és szolgálati lakást utaltak ki Dr. Májai Bruno tüdőgyógyász számára.

 

A helyi költségvetés módosítására azért volt szükség, mert több olyan tétel szerepelt a költségvetésben, amelyet nem sikerült 2017-ben elkölteni, ezeket csoportosították át. Az utolsó öt napirendi pont az ipari park működését érintette, többek között megválasztották az ipari parkokat működtető cég ügyvezetőjét is Szöllősi Tamás személyében, aki így összeférhetetlenség miatt lemondott tanácsosi mandátumáról. A helyét Dr. Gáspár Zsolt veszi át.


2017. december 15.