Február első csütörtökjén tartotta havi ülését Kézdivásárhely Városi Tanácsa, ahol tizenhat napirendi pontról kellett döntést hoznia a testületnek. Számos fontos kérdést tárgyaltak, többet között a két ipari park szabályzatának módosítását és a Fortyogó-ügyet is. Pontot kell tenni a 15 éve húzódó hercehurca végére – nyomatékosított Bokor Tibor polgármester.

 

Kézdivásárhely 2016-os évi költségvetéséből 2.342.844 lej maradt fenn, ehhez hozzáadódik az egészségügy 154.489 lejes elköltetlen összege, valamint az oktatásban megmaradt 371.829 lej. A több mint két millió lejt a fejlesztési részhez teszik hozzá, az egészségügyben és az oktatásban működésre költik el a megmaradt összeget. A második pont a banki kölcsönök refinanszírozására vonatkozó tanácshatározat jóváhagyását célozta. Bokor Tibor polgármester elmondta, jelen pillanatban három futó kölcsöne van az önkormányzatnak, 2009-ben 1,8 millió eurót igényeltek, 2015-ben az Állami Kincstáron keresztül az egyik ipari park létesítésekor 2,1 millió lejt, a másik ipari parkra pedig a CEC Bank 2 millió 750 ezer lej kölcsönt adott. „Nagyon nagy kamatot fizetünk ezekre az összegekre, ideje csökkenteni a kamatlábakat. Minden banktól kértünk ajánlatot, a legelőnyösebb ajánlatot a Román Kereskedelmi Bank adta” – emelte ki az elöljáró. A bank ajánlata magába foglalja az eurós kölcsön lejre váltását, az összkamatot pedig 2,2 százalékra hozza vissza (eddig 4 százalékon felül volt a kamat), így a nyereség kb. 600.000 lej lesz.

 

A harmadik pontban az adóhátrálékok kifizetésének újraütemezési és/vagy elhalasztási eljárását kellett elfogadni. Az új szabályzat meghatározza a feltételeket, amelyek szerint újraütemezhető az adóhátrálék. Az Amylum ipari park működési szabályzata módosult, ennek értelmében öt évig sem koncesszióban, sem bérletben nem kínálhatóak fel az épületek vagy területek. Az IFET ipari park működési szabályzatában is lesz néhány módosítás. A bérleti szerződések időtartamát 12 évre hosszabbítják, mivel ha valamelyik cég uniós pénzeket pályázna, ez a periódus szükséges a pályázásra. A másik módosítás három hónapos haladékot ad a bérfizetésre, és előírja, hogy öt évig nem változhatnak a bérleti árak. Ugyanakkor, ha a valamikori tanács úgy dönt, hogy területet vagy épületet adna el az ipari parkból, a befektetőnek elővásárlasi joga lesz, áll a módosításban.

 

Jogi képviselet Fortyogó-ügyben

 

Jogi szolgáltatás és képviselet igénybevételét hagyták jóvá a honatyák, amelynek előterjesztője Hegedüs Ferenc tanácsos volt, aki egyben a Fortyogó eladását megcélzó bizottság elnökeként nyújtotta be ezt a határozattervezetet. A tanácsos azt kérte, a 15 éve húzódó Fortyogó-perben fogadjon ügyvédet a város. Amint arról beszámolt, a bizottság első feladata az volt, hogy felértékeltesse a komplexumot. A licitet megnyerő sepsiszentgyörgyi cég 750.000 euróra becsülte a területek és az ingatlanok értékét. Ezt támadta meg az elővásárlási jogot élvező Fortyogó-Incitato cég képviselője, arra hivatkozva, hogy az előző felértékelő 250.000 eurót állapított meg (akkor még nem tartozott hozzá egy 3 hektáros terület). „Kérem a tanácsosok támogatását Hegedüs úr kezdeményezésére, mert meguntam, hogy 15 éve szórakoznak velünk. Kézdivásárhelynek szüksége van a komplexumra, így vagy úgy, minél előbb rendbe kell tenni. Valahogy el kell jussunk abba a fázisba, hogy 2017-ben tegyünk pontot a Fortyogó-ügy végére. Vagy vásárolja meg az elővásárlási jogot élvező cég, vagy hagyjon békünket, hogy kezdjünk mi valamit vele. Mindent meg kell tenni ezért, fontos, hogy jól felkészült ügyvéd képviseljen bennünket ebben az ügyben. Arra az ügyvédre bízzuk képviseletünket, aki az évikig húzódó New Fashion-területpert is megnyerte a város javára” – összegzett Bokor Tibor polgármester. Hegedüs még kiemelte: a Fortyogónál lévő mofetta kitűnő állapotban van, 15 éve lehetne használni.

 

Városmenedzsert alkalmazna az önkormányzat

 

Nagy szüksége lenne a városnak egy menedzserre, szinte minden városban van, csak Kézdivásárhelyen nincs – indította indoklását a polgármester. Sok felelősséggel járó munkáról van szó, ezért a korábban megfogalmazott feltételeken változtatna az elöljáró: előterjesztésében azt kérte, a városmenedzseri állás betöltési feltételeihez vegyék fel a technikai végzettséget és a 9 év régiséget is. „Erre a funkcióra tapasztalt emberre van szükségünk, ezért indokolt a 9 év régiség” – érvelt.

 

További határozattervezetek

 

A Dac-tó környékén egy rekreációs terület létrehozásában gondolkodik az önkormányzat, de mivel pályázat révén valósítaná meg, a jelenleg kültelekként szereplő területet beltelekké kell átcsoportosítani. Mindezek mellett döntöttek még Kézdivásárhely képviselőjének megbízásáról a Gosp Com Rt. közgyűlésén való részvételre; a Vágóhíd utca 6. sz. alatti ingatlan átvételéről Kézdivásárhely közvagyonából a város magánvagyonába; köztisztviselői állások betöltési tervének elfogadásáról a 2017-es évre; szolgálati lakás kiutalásáról dr. Farkas Hunor Pál részére; a közhasznú munkálatok 2017-es évi tervéről; a tanügyi intézmények szervezésére és működésére vonatkozó határozatról a 2017–2018-as tanévre; valamint a Vasút-Molnár Józsiás és a Vágóhíd-Május 1. utcák finanszírozási szerződéseinek módosításáról, amelyre azért volt szükség, mert a megváltozott áfa miatt a a beruházás értéke is változott.

 

Kézdivásárhely Városi Tanácsa valamennyi napirendi pontot egyhangúlag támogatta.2017. február 3.