Rendkívüli tanácsülésen döntöttek három pályázati iratcsomóról a városi honatyák, az ülésre azért volt szükség, mert mindhárom pályázat esetében sürget az idő. A tanácsülést, rendhagyó módon, a Báró Wesselényi Miklós Városi Könyvtárban tartották, abból az apropóból, hogy a teljesen felújított intézményt június elsején nyitják meg újra az olvasók előtt.

 

A napirendi pontok ismertetése előtt Bokor Tibor polgármester elmondta: 2013-tól lépésről lépésre kezdték felújítani a könyvtár épületét, megújult a fűtésrendszer, a villanyhálózat, az épületet külsőleg is tatarozták, ablak és ajtó csere történt, emellett rendbe tették a pincét is, amely addig teljesen használhatatlan volt. Ma korszerű, felszerelt olvasóterem működik benne. A munkálat összértéke közel 400.000 lej. Az olvasók előtt, hivatalosan, június elsején nyílik meg a könyvtár, amely már vonzó és jól ellátott gyereksarkot is tartalmaz.

 

A rendkívüli tanácsülés napirendi pontjai között a kézdivásárhelyi kórház járóbeteg-rendelő bővítésére, valamint a Turóczi Mózes Általános Iskola és a Csipkerózsika Napköziotthon épületének energiahatékonyság növelésére vonatkozó pályázatok módosításait kellett megszavazni. A járóbeteg-rendelő megújításáról szóló pályázat a meglévő épület korszerűsítését és bővítését, valamint orvosi felszerelések beszerzését foglalja magába. A pályázat lejárati ideje 2 év, összértéke 10.716.000 lej.

 

A 2017/29-es, Turóczi Mózes Általános Iskola pályázatára vonatkozó tanácshatározat módosításának kapcsán Bokor Tibor elmondta: a pályázat értéke minimálisat változott, ezért van szükség a módosításra. A pályázati értékelésen túl vannak, a tanácshatározat módosítására a szerződés aláírásához van szükség, a következő hetekben erre is sor kerül. Ez a beruházás hőszigetelést és az épület teljes felújítását tartalmazza, értéke 2.515.885 lej. A Csipkerózsika Napköziotthon pályázatában hasonló munkálatok szerepelnek, itt a munkálat összértéke 1.082.000 lej. A napközi esetében a telekkönyvezési számot is javítani kellett.

 

Utolsó pontként a lakáskérések prioritási sorrendjét hagyták jóvá. A polgármester elmondta, az elmúlt napokban tárgyalt a Nemzeti Lakásügyi Ügynökség igazgatójával, és elindult a folyamat két tömbház építésére. Ezen felül, szolgálati lakások építését tervezik a kórház udvarára, és a tanügyben dolgozó személyzetnek is készülhet új épület. A polgármester biztosítékot kapott, hogy lesz támogatás, ami 40–50 új lakrész kialakítását jelenti Kézdivásárhely számára.


2018. május 30.