Európai sikertörténetnek, követendő példának említik az Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! elnevezésű vetélkedőt. A versenyben részt vevő Kovászna megyei csapatokat kedden díjazták a kézdivásárhelyi Kosztándi Galériában.

 

Az Örökségünk őrei mozgalom által több mint 3000 diák fedezte fel, lakta be és európai szinten ismertette meg épített örökségünk kincseit. Az elmúlt években 13 megyében 160 műemléket fogadtak örökbe a csapatok, akik bebizonyítottátok, hogy van mire büszkék lennünk itthon, Erdélyben. Az idei évad rekordot döntött, hiszen több mint 600 diák szállt versenybe, a mozgalomba pedig ezúttal Kovászna megye is bekapcsolódott három kézdivásárhelyi csapattal.

 

Kedden délután a csapatok és vezetőtanáraik a Kosztándi Galériában gyűltek össze, ugyanis itt dőlt el, hogy a hosszú hetek munkája alapján a szakmai zsűri kit juttat tovább a márciusi regionális döntőbe. A zsűri – Ménessy Kinga Kitty, a kézdivásárhelyi városháza kommunikációs irodájának vezetője, Fejér László Ödön szenátor, Farkas Ferenc történelemtanár, a Református Kollégium igazgatója, Vetró András szobrászművész és Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet elnöke – pozitívan értékelte mindhárom pályamunkát. Az Apor Péter Szakközépiskola diákjai az Incze László Céhtörténeti Múzeum épületét, míg a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákjai a minorita rendházat és az egykori katonanevelde épületét fogadták örökbe.

 

Minden csapat kiválóan teljesített, ezért Fejér László Ödön szenátor meghívására mindannyian részt vehetnek egy bukaresti parlamenti látogatáson. A két legjobb csapatra – a minorita rendház és a székely katonanevelde őreire – újabb megmérettetés vár, ők a regionális döntőben bizonyíthatnak, amelynek Kézdivásárhely lesz a házigazdája március 24-én.


2019. március 4.