Kézdivásárhely idén is méltón emlékezik a márciusi ifjakra, többnapos programsorozattal ünnepli az 1848–49-es forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulóját. A központi ünnepség idei díszszónoka Vargha Mihály szobrászművész lesz, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója, kézdivásárhelyi büszkeségünk.

 

PROGRAM:

 

MÁRCIUS 5., HÉTFŐ

17.00     ZÚG MÁRCIUS szónokverseny

Helyszín: Incze László Céhtörténeti Múzeum

Szervező: az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezete

 

MÁRCIUS 6., KEDD

17.00     SZAVALÓVERSENY március 15. tiszteletére

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház

 

MÁRCIUS 11., VASÁRNAP

12.00   Megnyitó – XXIX. ünnepi tárlat 1848. március 15-e emlékére

A tárlatot megnyitja: Vargha Mihály szobrászművész, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója

Közreműködnek: Józsa Irén és Nagy-Babos Tamás tanárok, valamint a Cantus Kamarakórus, Fórika Balázs karnagy irányításával

Házigazda: Dr. Dimény Attila múzeumvezető

Helyszín és szervező: Incze László Céhtörténeti Múzeum

 

MÁRCIUS 14., SZERDA

12.00    Megemlékezés a kászonújfalusi emlékműnél. Fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok Daczó Bernadett, közreműködik a kászonújfalusi népi zenekar.

 

MEGEMLÉKEZÉS A NYERGESTETŐN

13.00     Megemlékezés a nyergestetői emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Daczó Bernadett.

14.00    Ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.

15.00    A kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége emlékplakettet helyez el a nyergestetői kopjafaparkban.

 

MÁRCIUS 15., CSÜTÖRTÖK

9.00 Ünnepi istentisztelet a református templomban. Műsorral készül a Református Kollégium diáksága. Részt vesznek az Abonyi Kinizsi Pál Gimnázium diákjai.

 

9.30       Zenés, irodalmi összeállítás a Gábor Áron Műszaki Oktatási Központ aulájában Föltámadott a tenger címmel. Betanította: Bálint Kósa Ildikó tanárnő. Részt vesznek a halászteleki Bocskai István Református Oktatási Központ diákjai és küldöttsége, valamint a kisvárdai II. Rákóczi Ferenc Szakközépiskola diákjai és küldöttsége.

 

10.00    A Petőfi Sándor Általános Iskola tanulóinak koszorúzása a Petőfi Sándor domborműnél és ünnepi műsora az iskola udvarán álló Petőfi szobornál.

 

10.00    A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása Turóczi Mózes sírjánál.

 

10.30  Megemlékezés Bem József szobránál. Fellépnek az Apor Péter Szaklíceum. Ünnepi szónok Daczó Bernadett, IX. osztályos tanuló.

 

10.30 A Bod Péter Tanítóképző és a a Kölcsey Ferenc Református Gyakorló          Általános Iskola tanulóinak ünnepi műsora és koszorúzása a Kossuth Lajos szobornál.

 

10.30     Ünnepi megemlékezés a Hősök emlékművénél a Református Kollégium diákjainak közreműködésével.

 

10.30     A Turóczi Mózes Általános Iskola megemlékező műsora és koszorúzása a Turóczi szobornál.  Énekel az iskola kórusa, szaval Todór Palkó, Oláh Viktor Zsolt és Kovács Szidónia, az ünnepet beszédével méltatja Dezső Szabolcs tanuló.

 

10.40    A Molnár Józsiás Általános Iskola tanulóinak és tanárainak ünnepi műsora és koszorúzás a Molnár Józsiás mauzóleumnál.

 

MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE, Gábor Áron tér

Az ünnepi műsorban közreműködik a Historica zenekar, a Tanulók Klubja fúvószenekara, Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja, valamint Kiss László és Márdírosz Ágnes színművészek.

 

11.00     Gyülekező és az iskolák felvonulása

 

11.15     Lovashuszárok, a XV. Székely Határőr gyalogezred, hagyományőrző csapatok és a környező falvak képviselőinek felvonulása, a Székely Vágta vándordíjának ünnepélyes átadása a város részére

 

12.00    ÜNNEPI MŰSOR:

Az ünneplőket köszönti Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere; ünnepi beszédet mond Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója. Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét tolmácsolja Dr. Csige Sándor Zoltán, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezető konzulja.

 

Szónoklatot mond Cisar Krisztián-Bogdan, a Zúg Március szónokverseny győztese, szaval Szakács Anett, a március 15. tiszteletére szervezett szavalóverseny nyertese.

 

A műsorban elhangzó dalok:

Népdal: Elindultam szép hazámból – énekel Márdírosz Ágnes színművész; Historica: Nyerges-tető, Kis magyar historica; Tolcsvay László: Nemzeti dal; Ismerős Arcok: Nélküled – énekel a Historica zenekar, közreműködik Kalányos Roland, a Nagy Mózes Elméleti Líceum diákja.

 

Vörösmarty Mihály: Szózat c. versét szavalja Kiss László színművész.

 

19.00    „REMÉLJ EGY JOBB HAZÁT!” – ünnepi műsor március 15. tiszteletére

Meghívott vendégek: HOLDVIOLA (HU), Márdírosz Ágnes, Csíki Hajnal, Kiss László színművészek

Tánckar: Horváth Tas, Ürmösi-Incze Hunor, Kocsis Hunor, Fákó Alpár-Attila, Barabás Lehel, Ürmösi-Incze Mária-Terézia, Marthi Beáta, Balogh Kinga, Balázs Tünde, Farkas Klára

Rendező: Lung László Zsolt

Helyszín: Vigadó Művelődési Ház, nagyterem

Belépő: 20 lej.

 

20.30    HISTORICA zenekar koncert, majd ROCK FANATIC koncert

Helyszín: Flagellum Dei MC klubház

Belépő: 30 lej.

 

 

A szervezők fenntartják a műsorváltoztatás jogát!


2018. március 1.